COD RUTIER: În ce condiţii se poate recupera un permis anulat

Codul rutier a fost modificat printr-o ordonanţă a Guvernului care a fost publicată deja în Monitorul Oficial şi este în vigoare de la 1 septembrie 2014. Ce s-a modificat în Codul rutier.

10 sept. 2014, 09:36
COD RUTIER: În ce condiţii se poate recupera un permis anulat

COD RUTIER: Până în prezent, recoltarea probelor biologice pentru şoferii aflaţi sub influenţa băuturilor alcoolice sau a altor substanţe putea fi făcută doar în unităţile de asistenţă medicală autorizate sau în unităţile medico-legale, scrie promotor.ro. De acum înainte însă, legea spune că probele biologice se vor putea recolta şi în ambulanţe sau autospeciale care aparţin Serviciului mobil de urgenţă.

Citeşte şi COD RUTIER: Ai primit o amendă rutieră? Trebuie să citeşti asta

COD RUTIER: Amenzi pentru şoferi dacă minorii nu poartă centuri de siguranţă sau nu sunt transportaţi în scaune speciale

Codul rutier nu a fost foarte clar până acum în ceea ce priveşte folosirea centurilor de siguranţă de către pasagerii adulţi şi de către minori. Dar acum lucrurile s-au schimbat. Atenţie, sute de mii de şoferi din România riscă să ia amendă în următoarele luni dacă nu respectă aceste prevederi.

Mai exact, şoferul are obligaţia să îi informeze pe pasageri că trebuie să poarte centurile de siguranţă (dacă acestea există). Totodată, de acum înainte este interzisă transportarea copiilor mai mici de trei ani în maşini în care nu există scaune speciale pentru copii. Excepţie fac taxiurile şi mijloacele de transport public, unde copiii trebuie să ocupe orice alt loc decât cel din faţă.

Citeşte şi Poliţist de la rutieră, prins cu porcul în portbagaj. Luase şpagă de la un motociclist

COD RUTIER:Şoferii cu permisul anulat pentru o faptă inexistentă în Codul penal pot obţine un nou permis

Prevederile legale aduse de ordonanţă spun că un şofer căruia i-a fost anulat permisul de conducere în urma unei decizii judecătoreşti definitive bazate pe o faptă care nu mai există în Codul penal poate solicita să i se elibereze un nou permis.

Modificarea vine în contextul în care România are un Cod penal revizuit de la 1 februarie 2014.

COD RUTIER: Clarificarea modalităţilor de stabilire a domiciliului în România

Până acum, legislaţia din România prevedea că permisul de conducere poate fi obţinut doar de persoanele cu domiciliul sau reşedinţa în România ori care dovedesc că se află la studii în România de cel puţin şase luni. Dar pentru că formulările erau oarecum neclare, s-au adus câteva modificări care au ca scop clarificarea modalităţilor de stabilire a domiciliului în România.

Concret, articolul 23, alineatul 2 din Codul rutier se modifică astfel:

În sensul prezentei ordonanţe de urgenţă, pentru procedurile aferente permisului de conducere, au domiciliul sau reşedinţa în România persoanele care se află în una dintre următoarele situaţii:

a) locuiesc în mod obişnuit cel puţin 185 de zile într-un an calendaristic la o adresă sau la adrese din România datorită unor legături personale şi profesionale ori datorită unor legături personale care relevă legături strânse cu adresa sau adresele din România, dacă persoanele nu au legături profesionale;

b) revin periodic la o adresă din România datorită unor legături personale cu adresa respectivă, deşi locuiesc alternativ în locuri diferite, situate în două sau mai multe state membre ale Uniunii Europene ori ale Spaţiului Economic European ori în Confederaţia Elveţiană, deoarece legăturile lor profesionale sunt într-un loc diferit de cel al legăturilor personale;

c) locuiesc în mod obişnuit la o adresă din România datorită legăturilor personale cu adresa respectivă, deşi locuiesc temporar şi în alt stat membru al Uniunii Europene ori al Spaţiului Economic European ori în Confederaţia Elveţiană pentru îndeplinirea unei activităţi sau misiuni cu durată determinată.

Totodată, la alineatul 4 se specifică faptul că participarea la studii în cadrul unei universităţi sau şcoli din România nu implică transferul domiciliului sau al reşedinţei în România. Cu alte cuvinte, studenţii care se află la studii în ţara noastră de mai mult de şase luni nu vor avea automat domiciliul sau reşedinţa în România. În schimb, ei trebuie să facă dovada duratei studiilor.

Mai multe detalii aici.