Noul comandant al armatei britanice vorbește despre iminenţa unui Al Treilea Război Mondial

Premierul britanic Boris Johnson, un susţinător vocal al Ucrainei de când a început în februarie agresiunea rusă împotriva acestei ţări, a exclus posibilitatea trimiterii unor trupe care să sprijine direct armata ucraineană,

20 iun. 2022, 07:41
Noul comandant al armatei britanice vorbește despre iminenţa unui Al Treilea Război Mondial

Al Treilea Război Mondial este din nou de actulaitate în toată presa din lume. Noul şef al Statului Major al armatei britanice, generalul Patrick Sanders, a avertizat că trupele britanice trebuie să se pregătească ”să lupte în Europa încă o dată” în această generaţie, relatează duminică agenţiile Reuters şi EFE.

”Sunt primul şef de Stat Major după 1941 care preia comanda armatei în umbra unui război terestru în Europa care implică o putere continentală. Invazia rusă în Ucraina evidenţiază obiectivul nostru esenţial de a proteja Regatul Unit prin capacitatea noastră de a lupta şi câştiga războaie terestre”, menţionează generalul britanic într-un mesaj scris adresat personalului militar.

Mai mulţi comandanţi ai batalionului Azov, capturaţi la Mariupol, au fost transferaţi în închisoarea Lefortovo din Moscova
”Există un imperativ puternic de a construi forţe armate capabile să lupte împreună cu aliaţii noştri şi să învingă Rusia în luptă. Suntem generaţia care trebuie să pregătească forţele armate să lupte în Europa încă o dată”, a indicat generalul Patrick Sanders, care săptămâna aceasta a preluat comanda armatei britanice.

Premierul britanic Boris Johnson, un susţinător vocal al Ucrainei de când a început în februarie agresiunea rusă împotriva acestei ţări, a exclus posibilitatea trimiterii unor trupe care să sprijine direct armata ucraineană, dar a avertizat că Regatul Unit trebuie să fie pregătit să susţină Ucraina ”pe termen lung” în războiul acesteia cu Rusia.

Descris de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski drept ”marele prieten” al Ucrainei, premierul Boris Johnson a venit vineri pentru a doua oară la Kiev de când a început agresiunea rusă. Cei doi au discutat şi despre sporirea ajutorului militar britanic pentru armata ucraineană, în special pentru a acoperi nevoile acesteia de echipare cu armament greu pentru a face faţă superiorităţii artileriei ruseşti. Johnson a oferit de asemenea un vast program de instruire a militarilor ucraineni de către armata britanică.

Și Polonia se pregătește de război
În același timp, amintim că prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a anunţat construirea a sute de poligoane publice de tragere în toată ţara şi o nouă lege privind accesul la arme de foc pentru a „instrui societatea” în apărarea naţională.

Într-o declaraţie pentru presă din oraşul Myszków (sud), unde a inaugurat un poligon de tragere, Morawiecki a asigurat că „dacă Rusia se va gândi vreodată să atace Polonia, să ştie că 40 de milioane de polonezi sunt gata să o apere cu armele în mână”.

Guvernul polonez va lansa un „program naţional de promovare a tragerii cu arme de foc” cu construirea a cel puţin 314 facilităţi, câte una în fiecare raion al ţării, unde cetăţenilor li se oferă cursuri de tir cu arme de calibru mic şi puşti şi posibilitatea de a practica regulat, notează Rador.

Olena Zelenska, mesajul trist al zilei: „Este una dintre cele mai dificile încercări din timpul războiului”
În plus, şeful executivului polonez a spus că guvernul său pregăteşte o lege privind accesul şi utilizarea armelor de foc pentru civili, deoarece „societatea civilă trebuie să fie şi ea pregătită pentru apărare”.

Morawiecki a subliniat că, pe lângă modernizarea şi extinderea armatei poloneze, „mulţumită poligoanelor moderne de tragere precum cel din Myszków, mai mulţi oameni vor fi instruiţi să folosească armele de foc”.

„Este necesar să reiterăm mesajul că accesul la arme este pentru a ne face mai puternici ca ţară”, a spus Morawiecki, „şi, după cum se spune în latină, dacă vrei pace, pregăteşte-te pentru război”, a conchis el.