Noul coronavirus ar putea fi depistat de câini. Sute de persoane infectate, mirosite într-o singură oră

Câinii de detectare medicală ar putea fi folosiţi pentru a depista persoanele infectate cu noul coronavirus, susţin cercetătorii din Marea Britanie. Patrupedele special antrenate au capacitatea de a mirosi 750 de oameni pe oră şi sunt deja folosiţi în cazuri de cancer, malaria şi Parkinson.

RomaniaTV.net
21 apr. 2020, 06:07
Noul coronavirus ar putea fi depistat de câini. Sute de persoane infectate, mirosite într-o singură oră

Cercetătorii din cadrul London School of Hygiene and Tropical Medicine (LSHTM), Universităţii Durham şi ai organizaţiei „Medical Detection Dogs” studiază posibilitatea folosirii câinilor în depistarea noului coronavirus, scrie businessinsider.com.

Oamenii de ştiinţă sunt de părere că patrupedele special antrenate ar putea fi soluţia în perioada de criză, având în vedere faptul că numeroase ţări din lume duc lipsă de teste, în plină pandemie de coronavirus.

Câinii pot mirosi coronavirusul? Răspunsul oamenilor de ştiinţă

Câinii au capacitatea de a mirosi 750 de oameni pe oră, conform directorului organizaţiei „Medical Detection Dogs” care antrenează câini de detectare medicală.

„Noi credem că putem depista noul coronavirus cu ajutorul câinilor şi astfel vom putea testa sute de persoane foarte rapid pentru a determina cine trebuie testat şi izolat. Avem dovezi potrivit cărora câinii pot depista bacterii şi alte boli. Aşadar, considerăm că prin continuarea acestui proiect vom avea o contribuţie uriaşă în capacitatea de a controla răspândirea COVID-19”, a declarat Claire Guest, reprezentant al „Medical Detection Dogs”, pentru AFP.

Primul câine posibil infectat cu coronavirus a murit, după ce fusese declarat vindecat şi eliberat din carantină

La sfârşitul lunii martie, cercetătorii LSHTM au anunţat că desfăşoară un studiu experimental privind capacitatea câinilor de a detecta pacienţii infectaţi cu COVID-19. Şase patrupede trebuie să miroasă măştile folosite de pacienţii infectaţi cu noul coronavirus.

Cercetătorii vor să descopere daca boala infecţioasă COVID-19 are un miros care poate fi depistat de câini, notează Daily Mirror.

„Este doar începutul detectării mirosurilor în cazul COVID-19. Nu ştim dacă noul coronavirus are un miros specifc, dar este cunoscut faptul că alte boli respiratorii pot schimba mirosul corpului. Şi dacă acest lucru se confirmă, câinii vor putea să-l detecteze. Această nouă modalitate de diagnosticare ar putea revoluţiona modul în care gestionăm pandemia de COVID-19”, a declarat profesorul James Logan, şef al Departamentului de control al bolilor din cadrul LSHTM, conform sursei citate. 

Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii: „Între 1 mai şi 15 mai vom face o evaluare şi după aceea vom lua decizia cu privire la relaxare”