Noul virus asemănător cu SARS face a şaptea victimă, în Arabia Saudită

Noul coronavirus asemănător SARS (sindromul respirator acut sever) a făcut un al şaptelea mort în lume, în Arabia Saudită, a anunţat joi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

22 feb. 2013, 09:15
Noul virus asemănător cu SARS face a şaptea victimă, în Arabia Saudită

Coronavirusul face parte dintr-o largă familie ce include virusuri care provoacă simple răceli, dar şi SARS, care a provocat o epidemie de „pneumonie atipică” la originea a 800 de morţi în lume în 2003, informează agerpres.ro.

Ministerul saudit al Sănătăţii a informat OMS că un pacient spitalizat pe 29 ianuarie fiind contaminat cu noul coronavirus a murit la 10 februarie, potrivit unui comunicat al organizaţiei internaţionale.

Un laborator a confirmat pe 18 februarie cauza acestui deces, de asemenea potrivit OMS.

Acesta este al 13-lea caz semnalat OMS de persoană infectată cu noul coronavirus, detectat pentru prima dată în septembrie 2012 la un pacient care a murit în iunie precedent de o gravă infecţie respiratorie.

În total, acest virus a fost identificat la şase persoane în Arabia Saudită (dintre care patru au murit), două în Iordania (amândouă au murit), patru în Marea Britanie (una a murit), una în Germania (din Qatar, externată).

OMS a recomandat sâmbătă să se cerceteze prezenţa eventuală a „noului coronavirus la pacienţii ce prezintă pneumonii inexplicabile sau la pacienţii care suferă de boli respiratorii acute inexplicabile cu complicaţii care nu răspund la tratament”.

O anchetă amănunţită trebuie să se efectueze de fiecare dată când apar cazuri grupate de lucrători în sectorul de sănătate care sunt afectaţi, a insistat OMS.

„Având în vedere situaţia actuală şi informaţiile fiabile, OMS încurajează toate statele membre (ale organizaţiei) să continue să monitorizeze apariţia cazurilor de sindrom respirator acut sever (SARS) şi să examineze cu atenţie orice simptom neobişnuit”, a declarat organizaţia