Noul episcop greco-catolic de Cluj-Gherla, înscăunat în sâmbăta Floriilor FOTO&VIDEO

Zi importantă pentru credincioșii greco catolici! Sâmbătă a avut loc înscăunarea noului episcop greco-catolic de Cluj-Gherla. Preasfinția sa Claudiu Lucian Pop a fost înscăunat chiar în sâmbăta Floriilor, după moartea fulgerătoare a fostului episcop Preasfințitul Florentin Crihălmeanu.

24 apr. 2021, 17:51

Sute de oameni au participat la ceremonia de înscăunare a PS Claudiu Lucian Pop, noul episcop greco-catolic de Cluj-Gherla. Sfânta Liturghie a fost oficiată, sâmbătă, începând cu ora 11, pe esplanada din fața Catedralei ”Martirilor și Mărturisitorilor sec. al XX-lea” din Piața Cipariu din Cluj-Napoca, scrie cluj24.ro.

Celebrarea solemnă a fost desfăşurată în prezenţa delegatului oficial al Preafericitului Părinte Cardinal Lucian, Preasfințitul Părinte Mihai, Episcopul Eparhiei Greco-Catolice de București, în prezența delegatului Nunţiului Apostolic în România și Republica Moldova, asistați fiind de majoritatea episcopilor catolici din România, precum și de alți episcopi sosiți de peste hotare.

În cadrul ceremoniei de înscăunare, Preasfințitul Părinte Claudiu, Noul episcop greco-catolic de Cluj-Gherla, a purtat purta crucea Fericitului Cardinal Iuliu Hoss.

La ceremonie au asistat și mitropolitul ortodox al Clujului, IPS Andrei Andreicuț, precum și episcopul Vasile Someșeanul. De asemenea, au fost prezenți şi primarul Clujului, Emil Boc, ministrul Agriculturii, Adrian Oros, și vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Vakar Istvan.

Participanții la ceremonie au fost nevoiţi să respecte normele sanitare în vigoare pentru perioada de pandemie.

Cine este Claudiu Lucian Pop, noul episcop greco-catolic de Cluj-Gherla

PS Claudiu Lucian Pop este succesorul PS Florentin Crihălmeanu, care a murit în luna ianuarie la doar 61 de ani din cauza COVID.

Născut la Pișcolt (Satu Mare) în 1972 și sfințit preot la Oradea în 1995, mons. Claudiu Lucian Pop a fost alumn al Colegiului Pontifical ”Pio Romeno” din Roma, frecventând cursurile filosofice la Universitatea Pontificală ”Urbaniana” și formarea teologică la Universitatea Pontificală ”Gregoriana”, unde a devenit doctor în teologie. Numit rector al Colegiului ”Pio Romeno” în 2007, a fost ales episcop în 2011, primind sediul episcopal titular de Mariamme, conform vaticannews.

Preafericirea Sa Cardinal Lucian Mureșan, arhiepiscop major de Făgăraș și Alba Iulia, l-a transferat pe episcopul Claudiu Lucian Pop în funcţia de episcop eparhial al Eparhiei de Cluj-Gherla, după ce a primit consimţământul Sinodului Episcopilor Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, reunit la Blaj pe data de 12 aprilie 2021, şi după ce a informat Sfântul Scaun Apostolic al Romei, care a oficializat transferul episcopal în 14 aprilie 2021.

Citeşte şi: Rata de incidenţă COVID a scăzut sub 4 în Bucureşti. Capitala ar putea scăpa de mai multe restricţii înainte de Paşte

foto: cluj24.ro