Noul GUVERN al premierului Alexis Tsipras a depus jurământul

Noul guvern grec al lui Alexis Tsipras a depus jurământul miercuri, după ce în cursul nopții a fost anunțată componența sa, înainte ca șeful cabinetului să plece la summitul european de la Bruxelles, relatează agențiile internaționale de presă.

23 sept. 2015, 09:34
Noul GUVERN al premierului Alexis Tsipras a depus jurământul

‘Scopul nostru este de a implementa acordul (cu creditorii — n.r.) într-un mod corect, în paralel cu redresarea și restructurarea economiei noastre’, a declarat vicepremierul Yiannis Dragasakis la sosirea la ceremonia de depunere a jurământului. ‘După ceremonia de depunere a jurământului, ne vom începe activitatea’, a mai spus el, adăugând că ‘putem depăși dificultățile’.

Numeroși miniștri din precedentul guvern vor face parte și din noul cabinet, printre care și ministrul de finanțe Euclid Tsakalotos, a cărui primă sarcină va fi de a aplica planul de asistență financiară în valoare de 86 de miliarde de euro pe trei ani încheiat cu creditorii țării, UE și FMI, în iulie.

Georgios Houliarakis, un responsabil foarte apreciat de reprezentanții creditorilor potrivit AFP, a devenit adjunctul lui Tsakalotos.

Citeşte şi Alexis Tsipras a anunţat NOUL GUVERN al Greciei. Tsakalotos este din nou la Finanţe

Panos Kammenos a redevenit ministru al apărării, postul preferat al președintelui partidului Grecii independenți, care va aduce un supliment de zece locuri celor 145 obținute de Syriza pentru asigurarea unei majorități absolute în Parlament (155 din 300). Kammenos a fost foarte aproape de eliminare duminică, depășind la limită pragul de 3% de alegători necesar pentru a intra în parlament, potrivit Agerpres.

Ca și în cazul primului guvern al lui Tsipras în ianuarie, miniștrii au depus jurământul în două grupuri, la sediul președinției: primul, din care făcea partea și liderul Grecilor independenți, a depus jurământul cu mâna pe Biblie, în fața unor demnitari religioși ortodocși, iar al doilea, mai mare, a depus jurământul civil în fața președintelui republicii, Prokopis Pavlopoulos.