Noul ministru al Mediului: Prioritatea zero este rezolvarea celor 15 proceduri de infringement

Rovana Plumb a declarat marţi, după ce a preluat portofoliul de ministru al Mediului și Pădurilor de la fostul ministru, Attila Korodi, că prioritatea zero este rezolvarea celor 15 proceduri de infringement şi trei plângeri pe domeniile mediu şi schimbări climatice.

RomaniaTV.net
08 mai 2012, 11:33
Noul ministru al Mediului: Prioritatea zero este rezolvarea celor 15 proceduri de infringement

„Avem ca prioritate zero rezolvarea celor 15 proceduri de infringement și 3 plângeri pe domeniile mediu și schimbări climatice. Din acest motiv joi, 10 mai 2012, mă voi întâlni la Bruxelles cu comisarul european pentru combaterea schimbărilor climatice, Connie Hedegaard, și cu comisarul pentru mediu,  Janez Potočnik. De asemenea, am în vedere urgentarea procedurilor pentru creșterea absorbției fondurilor europene. Voi cere și un audit intern, ale cărui rezultate le voi face publice în circa două – trei săptămâni, pentru a mă pune la curent cu situația exactă din cadrul ministerului”, a declarat noul ministru al mediului.

Cu privire la exploatarea gazelor de șist, ministrul Rovana Plumb a subliniat că la nivelul Uniunii nu există un studiu din care să rezulte că nu există un impact asupra mediului în cazul exploatării gazelor din șist prin metoda fracturării hidraulice.

„La începutul anului 2012 am solicitat Direcțiilor Generale Mediu, Combaterea Schimbărilor Climatice și Energie ca, împreună cu Centrul European de Cercetare să elaboreze un studiu – până la finele acestui an – în baza căruia să putem lua decizii fundamentate când aplicăm EIA (Environmental Impact Assessment – Evaluarea Impactului asupra Mediului) pentru acest tip de proiecte”, a mai spus Rovana Plumb.  

De asemenea, ministrul Rovana Plumb a anunțat că miercuri, 9 mai, va avea o întâlnire cu reprezentanții celor care protestează în fața instituției în legătură cu proiectul minier de la Roșia Montană.

„Invit la discuții, în perioada următoare, toate organizațiile societății civile implicate în dezbaterea publică pe tema Roșia Montană. Vă asigur că Guvernul va reanaliza în mod transparent și pe bază de dialog deschis și democratic situația existentă, astfel încât deciziile să fie în acord cu interesul național, protecția mediului și legislația europeană”, a afirmat noul ministru.

„Mă bucur că ministerul va avea în continuare și pădurile, un domeniu vital pentru protecția mediului. Veți avea un conducător al instituției care se va implica în multe decizii importante pentru minister”, a spus fostul ministru Attila Korodi, la predarea portofoliului.