Noul preşedinte al Kazahstanului schimbă numele capitalei ţării

Publicat: Miercuri, 20 Martie 2019 13:57 // Actualizat: Miercuri, 20 Martie 2019 13:57 // Sursa: romaniatv.net

Noul preşedinte interimar al Kazahstanului, învestit miercuri, la o zi după demisia-surpriză a lui Nursultan Nazarbaiev, a propus imediat schimbarea numelui capitalei cu cel al prenumelui celui care a condus timp de aproape 30 de ani această ţară din Asia Centrală.

Nursultan Nazarbaiev, singurul lider pe l-a cunoscut Kazahstanul independent, a creat o surpriză, anunţându-şi marţi demisia la televiziune. El îşi păstrează, însă, funcţii importante care ar trebui să-i asigure un rol important în politica ţării.

Un semn al influenţei pe care şi-o păstrează acest autocrat, în vârstă de 78 de ani, este faptul că fiica sa, Dariga Nazarbaieva, în vârstă de 55 de ani a fost numită miercuri preşedintă a Senatului. Ea îi succedă astfel lui Kassym-Jomart Tokaiev, în vârstă de 65 de ani, care a fost învestit miercuri preşedinte interimar, într-o ceremonie, cu mare pompă, în Parlament.

În primul său anunţ, cel care urmează să ocupe acest post până la viitoarele alegeri prezidenţiale, în aprilie 2020, a propus ca numele capitalei, Astana, să fie schimbat în ”Nursultan”.

Astana, un oraş cu aproximativ 800.000 de locuitori, cu zgârie-nori futurişti, a ieşit din stepele Kazahstanului prin voinţa lui Nursultan Nazarbaiev şi a devenit capitala ţării din Asia Centrală în 1997, în locul Almatî, situat la 1.000 de kilometri mai la sud. Cuvântul ”Astana” înseamnă literalmente ”capitală”, iar zvonuri circulau de mult timp cu privire la faptul că oraşul ar putea lua numele celui care l-a transformat.

Nursultan Nazarbaiev a preluat conducerea Kazahstanului pe când acest teritoriu încă necunoscut era o republică sovietică, în 1989, ca prim secretar al Partidului Comunist, şi a păstrat puterea după independenţă, în 1991. Reales în patru rânduri, cu o majoritate zdrobitoare, el a exercitat un control total asupra ţării timp de aproape trei decenii, lăsând puţin loc opoziţiei sau unei prese libere.

În pofida demisiei sale, el va deţine puteri sporite după plecarea sa, păstrând preşedinţia partidului aflat la putere şi a Consiliului Securităţii, o instanţă dotată cu un statut constituţional printr-o lege adoptată în 2018, dar şi titlul de ”părintele naţiunii” - care-i garantează imunitatea judiciară.

Kassym-Jomart Tokaiev este un diplomat experimentat, care profesează încă din perioada sovietică. El a fost director general la Biroul kazah la ONU, la Geneva, din 2011 în 2013, după ce a fost în două rânduri ministru de Externe, iar o dată premier.

Indiferent cine va fi succesorul lui Nazarbaiev, el se va confrunta cu o nemulţumire socială aflată în creştere în această ţară cu 18 milioane de locuitori, de patru ori mai mare decât Franţa.

Bogat în petrol şi gaze naturale şi primul producător mondial de uraniu, Kazahstanul reprezintă cea mai importantă economie din Asia Centrală. .

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8398
RON
03 Jun
noapte 10 °
zi 25 °
Ultimele joburi adaugate
24 H