Noul primar al Braşovului, Allen Coliban, cere demisii la vârf în USR, după scandalul invalidărilor mai multor candidaturi

Noul primar al Braşovului, Allen Coliban, îl somează public, pe grupul intern de discuţii, pe Dan Barna să respecte legile interne şi valorile USR şi să anuleze un abuz intern şi spune că "niște demisii ar fi de bun simț", conform Adevarul, care a publicat şi capturi ale mesajului lui Coliban.

RomaniaTV.net
06 oct. 2020, 17:09

Filiala Diaspora a USR are parte de o viaţă politică agitată, presărată cu mai multe scandaluri. După alegerile interne din iunie 2020, care au fost câştigate de către Emanuel Stoica, acesta a fost suspendat rapid din partid ca să nu îl încurce pe Radu Mihail la la Senat, care dorea să îşi reînnoiască mandatul. Astfel Stoica nu mai poate candida la alegerile parlamentare.

Acum i-a venit rândul celui care a câştigat alegerile interne pentru desemnarea candidaţilor la cealaltă Cameră. Pe primul loc la Camera Deputaţilor a ieşit, după un vot categoric, Vlad Teohari. Acestuia i-a fost invalidată candidatura cu o zi înainte de termenul limită.

USR a transmis, marţi, cum funcţionează procesul de desemnare a candidaţilor pentru alegerile parlamentare.

„Deoarece procesul nostru intern de desemnare a candidaturilor pentru parlamentare creează un interes justificat, simţim nevoia să venim cu clarificări asupra acestui proces. Filialele USR au cel mai greu cuvânt de spus în alcătuirea listei reprezentanţilor judeţului în Parlament. Într-o primă etapă, fiecărei filiale îi este alocat un număr de delegaţi proporţional cu scorul obţinut la ultimele alegeri naţionale. În cazul nostru, luăm ca punct de referinţă alegerile pentru Consiliul Judeţean. După aceea, toţi membrii cu cotizaţia plătită până în luna august, pot vota delegaţii care să le reprezinte filiala în etapa a doua.

După etapa aceasta, forurile naţionale ale partidului nu pot decât valida sau invalida alegerile făcute de filiale. În cazul USR, sunt două foruri care pot invalida candidaturi. Unul este Biroul Naţional, pe motive de oportunitate politică. Altul este Comisia Naţională de Arbitraj pe motive de integritate, aceasta exprimând şi o opinie consultativă pe oportunitatea politică. Acest ultim pas este necesar pentru a preveni situaţii cum au fost în actuala legislatură. Cazuri precum Adrian Dohotaru sau Matei Dobrovie nu trebuie să se mai întâmple. Adică, parlamentari care pleacă (de facto sau de iure) la alt partid şi care fură voturile USR pentru Parlament”, a transmis marţi USR.

Tot marţi, pe grupul intern de discuţii între membrii partidului, Allen Coliban, noul primar al Braşovului, a condamnat aceste practici şi i-a cerut preşedintelui USR, Dan Barna, să respecte statutele si valorile partidului şi a cerut chiar demisii la vârf. Coliban este o voce puternică în USR, după ce a câştigat alegerile de la Braşov în faţa lui George Scripcaru, cel care deţinuse funcţia în ultimii 20 de ani, şi ar putea deveni un important pol de putere în interiorul partidului.

Vezi mesajul lui Coliban în GALERIA FOTO

Citeşte şi: SAC DE VOTURI găsit la BES1. Tudorache: „De aia nu vor renumărarea. E jaf ce s-a întâmplat acolo. Jaf la drumul mare!”