Noul protocol de tratament pentru pacienţii COVID, explicat de medicul Virgil Musta. De ce nu se recomandă Ivermectina

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a semnat Ordinul care actualizează protocolul medical de tratament pentru pacienții infectați cu virusul SARS-CoV-2 în conformitate cu cele mai noi studii medicale și recomandările Organizației Mondiale a Sănătății și Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor. Medicul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara, a explicat ce anume se schimbă în noul protocol de tratament pentru pacienţii infectaţi cu Sars Cov 2

25 apr. 2021, 09:33
Noul protocol de tratament pentru pacienţii COVID, explicat de medicul Virgil Musta. De ce nu se recomandă Ivermectina

Noul Protocol protocol de tratament pentru pacienţii COVID aduce o premieră în România, a explicat medicul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara, membru în Comisia Naţională de Management Clinic şi Epidemiologic al Covid 19, pentru news.ro.

Citeşte şi: Ministerul Sănătăţii modifică tratamentul acordat bolnavilor de Covid. Schimbări de ultimă oră anunţate de Ioana Mihăilă

Medicii de familie vor putea prescrie pacienţilor cu forme uşoare şi medii de boală favipiravir, un antivral prescris până acum doar de către medicii specialişti din spitale.

„S-a considerat că este nevoie să actualizăm protocolul pentru că au apărut date noi în literatură legate de terapia Sars Cov 2 şi am vrut ca acest protocol să fie cât de cât upgradat noilor interpretări şi descoperiri ştiinţifice. În mare, el menţine terapia şi structura protocolului iniţial, în care se face o apreciere legată de tratamentul anti-viral, tratamentul cortico-terapic şi tratamentul anticoagulant, care sunt principalele tratamente etiologice şi patogenice din această afecţiune. Are în schimb un capitol nou, important, recomandări pentru medicii de familie, pentru că în vechiul prorocol nu existau astfel de recomandări. S-a constatat că în ultimul timp medicii de familie sprijină foarte mult activitatea în lupta cu infecţia Sars Cov 2, activitatea noastră, a specialiştilor, şi am constatat că este important şi oportun să facem recomandări şi pentru aceştia, cu atât mai mult cu cât foarte mulţi pacienţi rămân şi se tratează la domiciliu, şi atunci acest tratament este bine să fie făcut pe baze ştiinţifice, pe nişte recomandări clare.

Un element nou, important, este că li se permite medicilor de familie să administreze tratament anti-viral oral, deoarece noile date arată că acest tratament oral este eficient în prima săptămână de boală. Cu cât este administrat mai devreme, cu atât eficienţa acestuia creşte”, a explicat medicul.

Citeşte şi: Maraton de vaccinare în mai, în Bucureşti. Dr. Valeriu Gheorghiţă a făcut anunţul: „Va fi nevoie doar de cartea de identitate”

Virgil Musta a completat că „medicii de familie pot folosi antiviralul oral, care este favipiravirul, pentru că acesta se foloseşte în formele uşoare şi medii de boală, în formele medii şi severe se foloseşte antiviralul injectabil, care este remdesivirul, şi care este lăsat pentru uzul în spital”.

 

Plaquenilul, un medicament creat iniţial pentru afecţiunile reumatice şi dermatologice, a fost scos din noul protocol de tratament al pacienţilor cu Covid actualizat de Ministerul Sănătăţii.

„Apoi s-au făcut câteva recomandări legate de tratamentul antiviral pe baza ultimelor noutăţi, s-au scos plaquenilul şi umifenovirul din medicamentele recomandate, pentru că au fost multe critici la adresa vechiului protocol care le menţinea deşi erau discuţii la vremea respectivă la nivelul comunităţii europene, studii contra, studii pro, noi am dat totuşi posibilitatea celor care nu au avut posibilitatea să obţină remdesivir sau favipiravir să trateze totuşi cu ceva. Doar că, într-adevăr, riscurile unor efecte adverse sunt prezente, sunt documentate ştiinţific, şi atunci au fost scoase aceste două medicamente din uzul obişnuit”, a explicat pentru News.ro dr. Musta.

 

Ivermectina, nerecomandată în Covid-19 în România

Ivermectina este total nerecomandată, cu argumentul că ”date publicate până în prezent nu susţin recomandarea utilizării sale”, se arată în protocolul actualizat.

„Pe de altă parte, au fost făcute recomandări în medicaţia care este în mare dispută la ora actuală, şi anume ivermectina, şi s-au făcut recomandări legate de ceea ce ghidurile europene şi americane fac referire, şi a ultimei recomandări a Agenţiei Europene a Medicamentului, care spune că eficienţa nu este dovedită, studiile sunt încă puţine, efectele toxice sunt destul de mari dacă se administrează în doză mare, şi se poate administra doar pe studii clinice, aceasta este recomandarea Agenţiei Europene, cât şi a Agenţiei Medicamentului din România”, a mai spus Virgil Musta.