Nu arunca niciodată grâul pus la încolțit de Sfântul Andrei. E mare păcat! Iată cum trebuie să procedezi

Mulți români respectă tradiția de Sfântul Andrei și pun la încolțit grâu pe 30 noiembrie. Acest obicei ar aduce noroc și belșug în casele oamenilor care fac acest lucru.

06 dec. 2021, 20:06
Nu arunca niciodată grâul pus la încolțit de Sfântul Andrei. E mare păcat! Iată cum trebuie să procedezi

Nu arunca niciodată grâul pus la încolțit de Sfântul Andrei. Potrivit cutumelor religioase, bobul de grâu încolțit reprezintă un simbol al vieții care biruiește moartea, fiind un simbol divin.

Nu arunca niciodată grâul pus la încolțit de Sfântul Andrei. E mare păcat! Iată cum trebuie să procedezi

Grâul încolțit trebuie păstrat până în noaptea de Anul Nou, având un loc special în cadrul de Revelion, reprezentând în sine un simbol al belșugul. Dacă acesta a crescut sănătos și mare, va fi un an frumos și îmbelșugat pentru persoana care l-a pus la încolțit, dacă grâul nu a crescut prea mult, nici anul care va veni nu va fi unul foarte bun.

Puțini știu însă că odată grâul încolțit pentru Anul Nou, el nu trebuie aruncat sub nicio formă, ci trebuie folosit cu un scop important. Îl puteți da animalelor ierbivore sau păsărilor sau îl puteți folosi la gătit.

Citește și: Sfântul Andrei 2021. Tradiții şi superstiţii. Cum să te ferești de duhurile rele care vin pe pământ în noaptea Sfântului Andrei
Infuzie din grau încolțit. Iată ce trebuie să faci
Peste o lingură de semințe încolțite se toar­nă un pahar cu apă clocotită și se lasă la infuzat pentru 2 ore, după care se strecoară. Se consumă încet, pe parcur­sul întregii zile. Aceasta băutură este benefică pentru oricine, ajutând la normalizarea funcțiilor tractului gastro-intestinal și la întărirea inimii.

Băutură din germeni de grau

Peste o jumătate de pahar de semințe încolțite se toarnă 1,5 l de apa naturală și apoi se acoperă cu un tifon sau cu ca­pac și se lasă așa timp de 3 zile, la întuneric, la tem­peratura camerei. Aceasta băutură are o culoare albicioasa, ușor tulbure, cu un mi­ros plăcut și gust acrișor.

Atenție! La supra­față apei se formează o peli­culă albicioasă, care trebuie înlăturată. Băutură se poate pastra la frigider, într-o sticla curata, iar grâul rămas pe fundul sticlei se poate refolosi, pentru a obține o băutură ușor fermentată.

Citește și: De ce se pune, de fapt, grâul la încolțit de Sfântul Andrei. De unde a pornit tradiția și ce metodă trebuie să aplici ca să ai belșug tot anul!
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


loading...
Partenerii noștri