Tobă: Nu mai avem poliţişti burtoşi. Sunteţi de acord cu testarea condiţiei fizice a poliţiştilor?

Senatorii din Comisia de administraţie nu sunt de acord ca poliţiştilor să le fie testată anual condiţia fizică. Unii avertizează totuşi că putem asista la scene în care unii poliţişti să-şi dea duhul când aleargă după infractori. Reprezentanţii MAI ne asigură însă că nu mai avem poliţişti burtoşi. Sunteţi de acord ca poliţiştilor să le fie testată anual condiţia fizică? Aşteptăm răspunsurile dvs. în secţiunea de comentarii de sub articol.

RomaniaTV.net
15 nov. 2011, 12:32

Senatorii din Comisia de administraţie au întocmit, marţi, raport de respingere la propunerea legislativă prin care se introducea obligativitatea evaluării anuale a activităţii şi condiţiei fizice ale poliţiştilor, pentru acordarea de calificative.

Proiectul depus de senatorul PDL Iulian Urban a fost respins de comisie cu o singură abţinere, cea a senatorului PDL Petru Filip, transmite Mediafax. Acesta a ridicat unele întrebări despre imaginea poliţistului român.

„Contează foarte mult modul în care se prezintă pe stradă un poliţist, de la atitudine şi până la cum îi stă chipiul în cap. Când te uiţi la un poliţist german, italian sau american, ai impresia că ai un zid în faţă. Proiectul nu trebuie luat în derâdere, pentru că poliţiştii trebuie să alerge pe stradă după infractori şi nu o fac pe bicicletă sau pe motoretă. Ajungem în situaţia ca unii dintre poliţişti să îşi dea duhul alergând după infractori?”, a spus Filip.

Iniţiativa prevede modificarea Statutului Poliţistului astfel încât poliţiştii să fie excluşi din serviciu în cazul în care, în termen de şase luni de la data la care trebuiau să susţină verficarea sportivă periodică, nu se prezintă „motivat de scutirea medicală nejustificată” sau dacă prezentându-se obţin calificativul „nesatifăcător” de două ori.

Fostul şef al Poliţiei Române Petre Tobă, în prezent secretar general adjunct al MAI, a afirmat că imaginea poliţistului român nu mai este cea a unui „poliţist burtos”, cei mai mulţi dintre agenţii de pe stradă având o medie de vârstă de 30-35 de ani.

Tobă a precizat că Guvernul nu susţine propunerea legislativă întrucât metodologia care stabileşte criteriile pentru pregătirea fizică a poliţiştilor este stabilită prin ordin al ministrului Administraţiei şi Internelor.

El a menţionat şi că unii poliţişti, cum ar fi cei din IT, nu au nevoie de o condiţie fizică de performanţă.

Propunerea legislativă a lui Urban va fi dezbătută şi votată de plenul Senatului, care este prima Cameră sesizată.