Nu mai consuma aceste alimente dacă treci de 40 de ani. Specialiștii atrag atenția: Crește riscul demenței!

După vârsta de 40 de ani trebuie să avem puțin mai multă atenție la sănătatea noastră. Un medic specialist în diabet, nutriție și boli metabolice ne dă lista alimentelor pe care nu ar trebui să le consumăm.

18 feb. 2022, 22:50
Nu mai consuma aceste alimente dacă treci de 40 de ani. Specialiștii atrag atenția: Crește riscul demenței!

Nu mai consuma aceste alimente daca treci de 40 de ani. Se pare că anumite produse cresc riscul unei posibile afecțiuni precum demența și Alzheimer.

Nu mai consuma aceste alimente dacă treci de 40 de ani. Specialiștii atrag atenția: Crește riscul demenței!

„Primul exemplu – şi cel mai îndrăgit dintre alimente – și anume categoria de dulciuri poate fi permisă, fără probleme, o dată pe zi, chiar de două ori, în cantităţi mai mici, la vârsta când suntem copii, în creştere, adolescenţi. În schimb, acest obicei se împuținează şi chiar nu prea mai este indicat la vârsta adultă şi, în niciun caz, după 40-50 de ani, când nu doar metabolismul se schimbă, ci şi modul de utilizare sau beneficiul fiecărui nutrient. Mă refer, de exemplu, la zahăr, chiar dacă este în exces sau nu, el nu mai aduce beneficii creierului, aşa cum ar trebui, ci dimpotrivă. Creşte riscul de boli neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer sau demență. Acestea ar fi foarte indicat să nu le mai consumăm, după 40-50 de ani.

Dar, cum plăcerea este mare, sunt ferm convinsă că, dacă gustăm, nu se întâmplă absolut nimic. Important este să fim atenţi doar să gustăm şi să nu ne lăsăm pradă plăcerii. Mai ales pentru că, în momentul în care vârsta creşte, mă refer în special după 40-50 de ani, noi trebuie să avem grijă să fim mult mai bine hidrataţi, să fin atenți la apa pe care o consumăm şi care este deosebit de importantă”, a explicat Simona Carniciu, la Antena 3.

Boala Alzheimer este o afectiune degenerativa a sistemului nervos care determina probleme de memorie, gandire si comportament. Simptomele se dezvolta in general treptat si se agraveaza in timp, devenind suficiente de severe pentru a interfera cu activitatile zilnice. Cauzele care determina dementa pot sa fie foarte diferite. Nu doar boala Alzheimer determina dementa, maladia Creutzfeldt-Jakob, boala Huntington, boala Parkinson sunt exemple de boli care pot si ele sa fie cauze de dementa. De asemenea, anumite interactiuni medicamentoase sau deficiente de vitamine pot sa determine dementa, dar in aceste situatii, daca se trateaza cauzele, simptomele sunt reversibile spre deosebire de dementa ireversibila datorata bolii Alzheimer.

Citește și: Survivor România 2022. Șirul jignirilor continuă în concurs. Robert Niță: E o boală specifică doamnelor, a avut-o și Emil Rengle!