Nu mai face asta niciodată înainte să prepari ouăle. Risc de Salmonella!

Majoritatea persoanelor consideră că este absolut necesar să spele ouăle înainte de a le prepara, însă acest procedeu le-ar putea afecta grav sănătatea.

14 ian. 2022, 14:34
Nu mai face asta niciodată înainte să prepari ouăle. Risc de Salmonella!

Spălarea ouălelor înainte de a le prepara termic nu este recomandată deoarece spălarea poate contribui la transferul bacteriilor dăunătoare precum Salmonella din exterior în interiorul oului.

Știați că ouăle pot fi consumate chiar și după ce expiră? Iată cum să verificați dacă mai sunt bune sau nu

Prioritatea în producția de ouă este de a produce ouă curate la punctul de colectare, mai degrabă decât încercarea de a le curăța ulterior. Nivelul de igienizare al ouălor trebuie asigurat printr-o bună gestionare și igiena a adăpostului de păsări și prin reducerea la minimum a timpului dintre depunerea ouălor și colectarea ouălor.

Care sunt riscurile asociate cu spălarea ouălor?
Păsările de curte care depun ouă (de exemplu, găini, rațe, gâște) pot fi infectate cu Salmonella și alte microorganisme dăunătoare. Bacteriile precum Salmonella se pot manifesta într-o formă gravă și pot pune viața în pericol. Dacă păsările de curte care depun ouă sunt infectate cu Salmonella, acestea pot elimina aceste bacterii în fecale. Dacă nu se acordă atenție producției de ouă, ouăle se pot murdări cu fecale – și, prin urmare, Salmonella poate fi găsită pe coajă. În timpul spălării, barierele naturale din coajă pot fi compromise, iar Salmonella poate trece în interiorul oului, unde are ocazia să crească. Uneori, Salmonella poate crește până la un număr foarte mare în interiorul ouălor, iar dacă aceste ouă nu sunt gătite bine (de exemplu, în cazul ouălor prăjite sau fierte sau în deserturi precum bezea sau tiramisu), Salmonella supraviețuiește și provoacă îmbolnăvirea consumatorilor.

Reţete de ouă umplute pentru Revelion. Secretul celor mai rafinate umpluturi

Salmonella poate supraviețui mult timp în fecalele uscate de pe exteriorul ouălor. Acest lucru prezintă două riscuri. În primul rând, dacă ouăle sunt depozitate incorect și se formează condens pe coajă, apa poate fi suficientă pentru a permite Salmonella să treacă în interiorul oului prin porii din coajă. Acest risc crește pe parcursul timpului de păstrare, deoarece barierele naturale ale oului încep să se spargă. Condensul pe exteriorul ouălor crește, de asemenea, șansa ca Salmonella de pe coajă să crească.  Specialiștii avertizează că ouăle au o peliculă foarte subțire care le apără de bacterii, iar această „barieră de apărare” dispare în contact cu apa.