Știați că ouăle pot fi consumate chiar și după ce expiră? Iată cum să verificați dacă mai sunt bune sau nu

Sunt câteva alimente de bază pe care încă le puteți consuma, chiar și după ce au expirat. Și ouăle sunt incluse în această categoria, însă doar pentru o perioadă.

11 ian. 2022, 15:03
Știați că ouăle pot fi consumate chiar și după ce expiră? Iată cum să verificați dacă mai sunt bune sau nu

Dacă sunt ținute în condiții bune, adică la frigider, ouăle pot fi consumate și după ce a expirat termenul de valabilitate. De regulă, ele primesc de la producător un termen general de valabilitate de 30 de zile.

Totuși, le mai puteți consuma încă 7 – 10 zile după ce a trecut termenul de valabilitate înscris pe coajă. Dar este foarte important să le verifici înainte. În general, trebuie să știi că ouăle sunt bune pentru consum între 3 și 5 săptămâni de la data la care au fost ouate.

Pentru a vă da seama dacă mai sunt bune după expirare, încercați testul cu apa. Luați un castron cu apă la temperatura camerei și puneți ouăle în el. Dacă se ridică spre suprafața apei trebuie aruncate.

Dacă, însă, rămân la baza castronului înseamnă că sunt bune de consum. Ca atare, cele care nu plutesc sunt bune în continuare, chiar dacă a trecut de câteva zile termenul de expirare.

Cel mai simplu mod de a decoji ouăle fierte

Cufundați-le în apă clocotită. Puenți apă într-o oală și puneți pe foc până ajunge la punctul de fierbere. Așezați ouăle ușor în oală cu ajutorul unei linguri din lem și fierbeți energic timp de 30 de secunde. Fierbeți-le pentru încă 10 minute la foc mic ușor la foc mic, în oala acoperită cu un capac.

Folosiți metoda apei reci

Fierbeți ouăle, apoi vărsați apa firebinte, dar lăsați ouăle în oală. Agitați oala ușor cu ouăle în interior astfel încât coaja să se crape. Adăugați imediat apă rece și câteva cuburi de gheață și lăsați să stea până se răcește suficient. Va dura aproximativ cinci minute pentru a servi ouăle calduțe sau 15 minute pentru a le servi reci. Secretul acestei metode constă în crăparea cojii în timp ce ouăle sunt calde și apoi răcirea rapidă, procedeu ce permite micșorarea albușurilor doar cât să le separe puțin de coji.

Adaugați bicarbonat de sodiu

Decojirea dificilă este caracteristică ouălor proaspete cu un pH relativ scăzut al albuminei, ceea ce face cumva ca albumina să adere la membrana interioară a cochiliei mai puternic. Dacă vrei ca decojitul ouălelor să nu-și dea bătăi de cap, poți adăuga o jumătate de linguriță de bicarbonat de sodiu la un litru de apă, apoi să fierbi ouăle așa cum ai face de obicei.

Curățați-le sub apă

Cu ajutorul mâinilor, curățați-le crăpate și răcite sub un jet de apă sau direct într-o oală cu gheață. Apa se scurge sub pelicula subțire care se lipește de albușuri și astfel se vor curăța mai ușor.

Citește și Cum să decojești ouăle fierte simplu și ușor asemenea unui bucătar-șef. Pune acest ingredient în apă

Citește și Cum să ţii ouăle în frigider ca să nu-şi piardă proprietăţile: cu vârful în sus sau în jos?