Nu numai cafeaua, ci şi laptele praf este periculos. Acrilamida cancerigenă este în multe alimente

În afară de cafeaua instant, destul de multe produse alimentare şi mai ales cele procesate conţin acrilamida. Între acestea se numără şi laptele praf. Directorul Institutului de Cercetări Alimentare, Gheorghe Mencinicopschi ne învaţă cum să evităm pe cât posibil alimentele ce ne pot provoca, în timp, cancer sau alte tulburări, atât fizice, cât şi psihice.
Romania TV
23 apr. 2012, 11:21
Nu numai cafeaua, ci şi laptele praf este periculos. Acrilamida cancerigenă este în multe alimente

Nu trebuie să renunţăm la cafea, pentru că este vorba despre diverse alte alimente pe care le consumăm în fiecare zi, de la seminţele prăjite, până la covrigi, biscuiţi, pâine, diferite prăjituri,  torturi, chiar şi cafeaua preparată, nu numai cea instant, chipsuri, crackers şi multe altele, care conţin acrilamida nocivă, a explicat Dr. Gheorghe Mencinicopschi – „Doctor Menci” – Directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

Despre efectul acrilamidei asupra sănătăţii noastre, specialistul în chimie alimentară ne explică faptul că este vorba numai despre acrilamida monomerică, această substanţă fiind cea toxică. În timp, aceasta ar putea să provoace, mai ales la expunerea cronică la această substanţă, prin consumul permanent sau exagerat al alimentelor care o conţin, diferite afecţiuni cum ar fi dermatite de contact, oboseală cronică, pierdere în greutate,  modificări de comportament şi diferite alte tulburări, ca halucinaţii, depresii, hipotensiune, neuropatii periferice etc.

Important este însă ca acele alimente să nu fie consumate zilnic sau cu frecvenţă şi în cantitate mare, pentru că ceea ce depăşeşte valoarea de 1 micorgram pe zi este periculos. „O cană de cafea pe zi nu este periculoasă. Depinde şi cât de arsă a fost cafeaua prin prăjirea boabelor, pentru că în funcţie de acest proces variază cantitatea de acrilamidă”, a mai explicat Mencinicopschi.

Specialistul a atras atenţia că trebuie să alegem acele sortimente de cafea care conţin cât mai puţină acrilamidă. Din păcate nu este încă obligatoriu ca pe eticheta pachetulului de cafea să apară şi conţinutul de acrilamidă al cafelei respective.

Oricum ar fi, excesul nu este bun, pentru că foarte multe alimente ce suferă tratamente termice şi care conţin zaharuri de tipul celor complexe, cum este amidonul, dar mai ales zaharurile simple, generează această substanţă monomerică periculoasă.

Laptele de pe piaţă este contrafăcut şi conţine cantităţi importante de lapte praf. Mencinicopschi ne spune, însă că în niciun caz nu tebuie să renunţăm la consumul de lapte. De asemenea, specialistul ne mai informează că, în mod normal, pe etichetele produselor lactate se poate citi conţinutul acestora de lapte praf.

„Dar, sigur că ar trebui să evităm pe cât posibil laptele praf, pentru că procedura de uscare a laptelui generează substanţe toxice. Mai mult, se produce şi o modificare prin activarea unor aminoacizi esenţiali, între care şi lisina, care este foarte sensibilă la temperatură înaltă. Fiind un aliment nutriţional cu valoare ridicată, laptele tratat termic prea mult îşi pierde această valoare nutriţională atunci când este hipertratat termic”, a precizat Mencinicopschi. 

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Ce trebuie să plantezi lângă roșii ca să aibă un gust deosebit. Planta care te va ajuta să obții o recoltă specială
Capital.ro
Taxa care se introduce în România. Ordin de marți, 6 Mai. Se vor plăti câte 10 lei de fiecare dată
Playtech.ro
Moneda din România anilor ’90 pe care se cer 44.000 de lei. Preţul este pe bucată
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
China „evaluează” o propunere de negocieri din partea SUA: „Dacă partea americană nu îşi corectează taxele, înseamnă că este complet ipocrită”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Elena Băsescu își caută de muncă. De ce a fost dată afară
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Încă trei zile libere pentru toti angajații, în luna iunie
Cancan.ro
BREAKING | Cutremur de 7,4 grade magnitudine. Oamenii sunt in alertă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Lovitură imensă pentru George Simion. Ce spune Călin Georgescu despre liderul AUR
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Lumea muzicii este în doliu! Îndrăgita artistă care a pierit la 66 de ani, după ce casa i-a fost cuprinsă de flăcări: „O forţă a naturii şi o apărătoare a drepturilor omului”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Diaspora are alți favoriți la prezidențiale. Ce scor surprinzător face Crin Antonescu în străinătate
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
O stațiune emblemă a litoralului românesc este amenințată cu dispariția. Turiști, alungați de intervențiile ce ar fi trebuit să o pună în valoare