NU s-a spus niciodată OFICIAL: Peste 1 MILION de IRANIENI consumă ALCOOL

Peste un milion de iranieni, dintr-o populaţie de 77 milioane de locuitori, beau alcool, al cărui consum este totuşi interzis, potrivit unui participant la primul congres mondial privind abuzul de alcool organizat în Iran, relatează AFP, citată de Agerpres.

RomaniaTV.net
20 mai 2014, 14:55
NU s-a spus niciodată OFICIAL: Peste 1 MILION de IRANIENI consumă ALCOOL

Din numărul total al consumatorilor de alcool, 30% sunt femei şi 70% – bărbaţi, a afirmat Reza Afshar, preşedintele Asociaţiei de toxicologie medicală din Asia şi Oceania, bazându-se pe un studiu referitor la perioada martie 2012-martie 2013, a precizat agenţia Isna, citată de Agerpres.

Iranul a deschis la sfârşitul lui 2013 primul centru de dezintoxicare pentru alcoolici, al căror număr este evaluat la 200.000 de către autorităţi.

Consumul de alcool a fost interzis de la revoluţia din 1979 şi este aspru pedepsit prin lege, ca de altfel şi deţinerea sau vânzarea de băuturi alcoolice. Doar minoritatea creştină are dreptul de a produce alcool pentru consum.

Citeşte şi Cât de dăunătoare este o singură beţie? Diferenţe între bărbaţi şi femei

Poliţia utilizează din ce în ce mai mult alcooltestul la controalele rutiere, recunoscând astfel amploarea problemei. Contravenienţii trebuie să plătească o amendă de 2 milioane de riali (60 de dolari).

Alcoolul consumat în Iran este importat prin contrabandă din Kurdistanul iranian. Iranienii pot cumpăra de asemenea alcool fabricat local, mai ieftin. Dar presa anunţă periodic decese ca urmare a consumului de alcool contrafăcut.