Nu sunt bani pentru majorările promise profesorilor. Ministerul Educației spune că așteaptă rectificarea bugetară pentru a putea asigura banii necesari creșterilor salariale

Ministerul Educației spune că așteaptă rectificarea bugetară pentru a putea asigura banii necesari majorărilor salariale ale profesorilor în învățământul universitar.
Filip Stan
08 mai 2024, 14:31
Nu sunt bani pentru majorările promise profesorilor. Ministerul Educației spune că așteaptă rectificarea bugetară pentru a putea asigura banii necesari creșterilor salariale
Ligia Deca, despre majorarea salariilor profesorilor. ”Reușim să acoperim solicitările publice ale cadrelor didactice. Mai avem foarte multe de făcut”

Nu sunt bani pentru majorarile promise profesorilor. La rectificarea bugetară, Ministerul Educației va iniția demersurile necesare pentru includerea în buget a sumelor aferente majorărilor salariale în mediul universitar.

După ce Consorțiul Universitaria, ce reunește multe dintre cele mai mari universități românești, a atras atenția că e nevoie de mai mulți bani pentru a acoperi complet majorările salariale din învățământul superior, ministerul Ligia Deca spune că „toate salariile din universități sunt plătite la termenele legale” și că sunt sume alocate lunar în acest sens.

Citește și: Reguli noi pentru gradația de merit 2024. Vezi calendarul și criteriile pentru acordare

Situația este similară și pentru învățământul preuniversitar. Ministerul Educației nu are suficienți bani în bugetul pe acest an pentru a cuprinde și majorarea de la 1 iunie a salariilor profesorilor și angajaților din școli, arată un memorandum aprobat de Executiv.

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, afirmă la începutul anului că salariile profesorilor vor înregistra,până în iunie 2024, creşteri medii de peste 50%. Conform ministrului, salariul brut al unui profesor aflat în primul an de activitate va ajunge, după majorările din vara acestui an, la peste 6400 de lei, în timp ce salariul brut al unui profesor cu peste 25 de ani vechime şi cu grad didactic I va depăşi 10.200 de lei.

”Ştim că salariile au crescut, în medie, cu între 25 şi 30% anul trecut, anul acesta vor creşte, tot aşa, pe medie, cu 20%, asta înseamnă că între iunie 2023-iunie 2024 avem o creştere, per total, de peste 50% în medie, în învăţământ. În cazul directorilor, creşterea, raportată la luna decembrie, începând cu 1 ianuarie, este de aproximativ 30%. În iunie, creşterea, pe medie, tot aşa, sare undeva la 36%, vorbim despre creşteri importante” Acest text a fost copiat de pe Ziare.com Câți bani vor câștiga profesorii din iunie. Salariul brut va depăși 10.000 de lei în anumite condiții”, a spus Ligia Deca în ianuarie 2024.

Citește și: Salarii profesori 2024. Bani mai mulţi pentru dascăli, Ligia Deca nu vrea probleme la Evaluare şi Bac 2024

Câteva exemple de creșteri salariale pentru profesorii din învățământul preuniversitar:

  • Un profesor cu studii superioare de lungă durată, grad didactic I, cu peste 25 de ani vechime, care în decembrie 2023 are un salariu brut de 8.492 lei decembrie, va primit 9.623 lei brut din  ianuarie 2024 și 10.232 lei brut în iunie 2024.
  • Un profesor cu studii superioare de lungă durată, grad didactic II, cu 15-20 ani vechime, cu un salariu brut de 6.947 lei în decembrie 2023, va primit 7.824 lei brut din ianuarie 2024 și 8.296 lei brut în iunie 2024.
  • Un profesor studii superioare de lungă durată, grad didactic definitiv, cu 10-15 ani vechime, care are un salariu brut de 6.562 lei în decembrie 2023, va primi 7.390 lei brut în ianuarie 2024 și 7.835 lei brut în iunie 2024.
  • Un profesor studii superioare de lungă durată, debutant până la 1 an vechime, care are un salariu brut de 5.398 lei decembrie 2023, va primi 6.080 lei brut în ianuarie 2024 și 6.446 lei brut în iunie 2024.

Amintim că, în 2023, pentru a putea acoperi cheltuielile cu salariile din sistemul de învățământ și cu bursele, Ministerul Educației a fost nevoit să apeleze, prin memorandumuri, la bani din fondul de rezervă, soluție pentru care s-a optat în mod repetat, în cele din urmă, după ce rectificarea bugetară așteptată încă din vară nu a mai fost făcută.

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
Pescobar și-a cumpărat penthouse în valoare de 2 milioane de euro! „O să am cinema, amfiteatru și piscină!”
Fanatik.ro
Locul de muncă unde poți câștiga lejer 7.000 de lei pe lună. Zeci de posturi sunt disponibile în România, în mai multe orașe
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii din străinătate. Documentul care trebuie depus la ANAF neapărat
Playtech.ro
Fotografiile pe care Lavinia Pîirva le-ar vrea şterse de pe internet! Ce făcea în tinereţe, imagini INDECENTE
DailyBusiness
Noi locuri de muncă pentru români! O mare companie face angajări!
Adevarul
Atacuri dure ale lui Edgodan la adresa Israelului: „O amenințare pentru întreaga umanitate”. Netanyahu, un „vampir”
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
Theo Rose și Anghel Damian trec printr-o perioadă dificilă din viața lor. Ce s-a întâmplat
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Are 75 de ani, dar arată ca la 30, are o avere impresionantă și își caută iubit la 12 ani de când a divorțat
wowbiz.ro
Șoc total în familia Raisei, fata găsită moartă în Dolj! Chiar el e principalul suspect
Cancan.ro
Ultimele imagini cu micuța Raisa în viață. Ce au surprins camerele de supraveghere pe 27 mai 2024
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
A fost găsită o grenadă acasă la părinții Andreei Tonciu! Mama vedetei a făcut dezvăluiri, în exclusivitate, la „Follow us!”: „Este șocul vieții noastre”
Capital.ro
Rusia va ATACA România? S-a anunțat în seara aceasta: Și-ar dori
StirileBZI
Salariul minim pe economie va crește de la 1 iulie: Câți bani vor primi peste un milion de români
Prosport.ro
FOTO. Rusoaica superbă s-a cuplat cu un milionar mai tinerel ca ea! Cum arată Anna
stirilekanald.ro
Cine e Dani, băiatul înecat în bazin! Detalii șocante
substantial.ro
Empatia: Cheia către o lume mai bună – Cum să îți înveți copilul să fie plin de compasiune
MediaFlux
PENSIONARII avantajați în SEPTEMBRIE. Cum se aplică MAJORĂRILE
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'