Salarii profesori 2024. Bani mai mulţi pentru dascăli, Ligia Deca nu vrea probleme la Evaluare şi Bac 2024

Noul sistem de notare la examene şi riscurile sancţiunilor pe bani puţini i-au făcut pe profesori să evite participarea la corectarea lucrărilor de la Evaluarea naţională şi Bac 2024. În replică, Ligia Deca vine cu indemnizaţii mai mari.

18 apr. 2024, 16:46
Salarii profesori 2024. Bani mai mulţi pentru dascăli, Ligia Deca nu vrea probleme la Evaluare şi Bac 2024
Marcel Ciolacu face ordine în salariile profesorilor: „Nu pot să accept că un profesor care are 10 olimpici să fie plătit la fel cu unul în care toată clasa nu a luat Bacalaureatul”

Salarii profesori 2024. Bani mai mulți pentru unii profesori. Ligia Deca, ministrul Educației, a spus că anul acesta va crește suma cu care vor fi plătiți profesorii implicați în desfășurarea examenelor naționale la vară.

„Ceea ce pot spune cu siguranță este că va fi o creștere față de anul trecut și o vom anunța în scurt timp”, a spus Deca la TVR Info, în emisiunea Info Edu.

Ligia Deca a dat ca exemplu suma de 1500 de lei brut pe care a primit-o anul trecut un profesor, care a corectat în jur de 100 de lucrări. Ea nu a precizat cu cât va crește suma, ci doar că acest calcul „se face pe volum de muncă”.

Salarii profesori 2024. Cât va primi pe card un profesor debutant din iunie

Ministrul Educației a spus că încă se calculează impactul bugetar și va anunța în scurt timp sumele din acest an.

”Am crescut anual sumele alocate corectorilor și supraveghetorilor și în general celor implicați în procesul de evaluare. Ne dorim să facem acest lucru și în acest an. Ca să dau un exemplu ilustrativ. Dacă anul trecut un profesor corector avea alocate aproximativ 100 de de lucrări, ele puteau fi corectate undeva la 2-3 zile dacă făceau numai asta, iar din punct de vedere al retribuției era undeva la 1.500 lei brut. Deci, nu este o sumă nesemnificativă, nu este nici o sumă foarte mare, dar cred că este o sumă care să motiveze profesorii care au competențe de evaluare să fie implicați în aceste examene. Evident, un plus față de motivație intrinsecă”, a transmis Ligia Deca.

Anul trecut Ministerul Educației a anunțat că majorează cu 30% sumele de bani primite de profesori dacă se implică în desfășurarea Evaluării Naționale și a examenului de Bacalaureat 2023, potrivit ordinului de ministru nr. 4.483/2023, scrie edupeedu.ro. De exemplu, un profesor asistent ar fi primit 145 de lei pe zi dacă a participat la Evaluarea Națională, față de 110 lei pe zi cât a primit la sesiunile din 2022, adică cu 35 de lei mai mult.

Angajări 2024. Au fost deblocate angajările în sistemul de învățământ, se aşteaptă majorările. GRILE SALARII PROFESORI 2024

Angajări 2024.  Cele trei federații sindicale au atras atenția asupra atitudinii față de educația din România a Ministerului Finanțelor, care refuzase avizarea Memorandumului privind ocuparea posturilor devenite vacante în anul 2023: „Guvernul României trebuie să aibă ca prioritate buna funcționare asistemului educațional, inclusiv prin asigurarea resursei umane calificate și suficiente, nu blocarea, prin orice mijloace, a ocupării posturilor dinînvățământ”, scriu liderii sindicali din Educație într-un comunicat comun al celor trei federații sindicale.

Angajări 2024.   La data de 1 februarie 2024, federațiile sindicale reprezentative din învățământul preuniversitar s-au întâlnit cu reprezentanții Ministerului Educației. Principalele probleme abordate au fost următoarele: modificarea condițiilor de acordare a indemnizației pentru titlul științific de doctor, declocarea posturilor din educație, indemnizația de hrană și voucherele de vacanță, încadrarea îngrijitoarelor ca personal didactic auxiliar (îngrijitoare în educația timpurie).

Reprezentanții FSLI au susținut, printre altele, două principii importante care trebuie să stea labaza grilei de salarizare pentruînvățământ:

Salariul profesorului debutant trebuie să pornească de la salariul mediu brut pe economie sau reprezinte 23% din indemnizația Președintelui României;

Salariul profesorului S cu gradul didactic I și o vechime de 25 ani în învățământ trebuie să fie similar cel al medicului specialist.
Următoarea întâlnire legată de Legea salarizării va avea loc în luna martie 2024.

Angajări 2024. Salariile profesorilor cresc iar în iunie 2024

Salarii profesori 2024. În februarie, profesorii și angajații din Învățământ au primit salariile majorate. Amintim că, la sfârșitul lunii ianuarie, aplicația de salarizare pentru angajații din Educație a fost actualizată cu noile majorări salariale. Conform ordinului nr. 86 din 2005 al Ministerului de Finanțe, care stă la baza reglementării datelor din lună la care se primesc salariile pentru bugetari, angajații din Educație primesc regulat salariile pe data de 14 a lunii.

Salarii 2024. Bugetarii care ar putea primi 20% în plus la salarii, pe modelul majorărilor din Educaţie. GRILE SALARII PROFESORI actualizate

Potrivit Ordonantei de urgentă privind unele măsuri privind salarizarea personalului din învătământ si din alte sectoare bugetare, în anul 2024, au loc două majorări salariale: prima de la 1 ianuarie 2024 si a doua de la 1 iunie 2024. De aceste majorări vor beneficia toti angajatii din sistemul de învătământ, fie că vorbim de personal didactic de predare, didactic auxiliar si nedidactic. Astfel, un profesor cu studii superioare de lungă durată, debutant, cu vechime de până la 1 an, va primi luna aceasta un salariu brut de 6.080 lei, adică 3.557 lei net.

Salarii profesori 2024. O secretară cu studii medii si vechime între 15 si 20 ani va primi un salariu de 5.347 lei. Un director de scoală gimnazială, cu până la 300 de elevi si fără structuri arondate, va primi luna aceasta un salariu de bază de 10.650 lei. Cel mai mare salariu de bază obtinut de un profesor va fi de 9.623 lei, dacă are studii superioare de lungă durată, vechime de peste 25 ani, grad didactic 1 si gradatia 5. Cel mai mic salariu de bază îl vor primi muncitorii necalificati, fără vechime în muncă: 3.650 lei. „Noile grile de salarizare sunt oarecum echitabile, pentru că majorarea salarială dată în luna iunie 2023 a creat o serie de inechităti. O parte dintre colegii mei sunt multumiti si apreciază efortul făcut, realizează faptul că în luna iunie a anului 2024 unii vor primi un salariu mai mare cu 50% fată de luna mai 2023. O parte dintre colegi văd această realizare. Dar sunt si persoane nemultumite, care consideră că s-ar fi putut obtine mai mult”, a declarat prof. Sporin Tiplea, liderul Uniunii Sindicale „Didactica”, membru în comisia de stabilire a noii grile de salarizare pentru personalul didactic de predare.

Pentru cadrele didactice din învătământul preuniversitar, cresterile sunt între 19,4% si 20,5%, cresterea salarială brută medie totală în 2024 fiind de aproape 20% (din care vom avea o crestere brută medie de aproape 13% din luna ianuarie 2024). Pentru directori si directori adjuncti, fată de salariul brut din luna decembrie 2023, cresterea brută medie totală în 2024 va fi de peste 36% (din care cresterea brută medie în luna ianuarie 2024 va fi de 30%). Pentru personalul didactic auxiliar, cresterea salarială brută medie totală în 2024 este de 15.5%, în luna ianuarie 2024 cresterea medie fiind de aproximativ 10%). Pentru personalul administrativ (nedidactic), cresterea salarială brută medie totală în 2024 va fi de 15% (cu 9% începând din luna ianuarie 2024), potrivit edupedu.ro.

Salarii curieri 2024. Un responsabil de livrări câştigă între 550 şi 850 de euro net pe lună, zile libere suplimentare şi primă de Paşte

Personalul nedidactic primeste, din februarie, 250 lei în plus la salariu

În cazul personalului administrativ/nedidactic din sistemul national de învătământ, majorarea se va acorda sub forma unei sume fixe brute, care se adaugă la salariul de bază la gradatia 0, după cum urmează: 250 lei în luna ianuarie 2024, fată de nivelul salariilor de bază din luna decembrie 2023; 450 lei în luna iunie 2024, fată de nivelul salariilor de bază din luna decembrie 2023. „Facem precizarea că majorarea salarială din OUG nr. 57/2023 pentru personalul administrativ se va face tot prin raportare la salariile de bază la gradatia 0. De asemenea, mentionăm si faptul că toti salariatii din Anexa VIII a Legii nr.153/2017, cu exceptia personalului administrativ din învătământ, vor primi în anul 2024 o majorare salarială de 5%.

Prin Ordonanta care reglementează salarizarea personalului din învătământ în anul 2024, în urma sustinerii si a insistentelor reprezentantilor federatiilor sindicale reprezentative din învătământ, s-au eliminat si inechitătile salariale în ceea ce priveste functiile de conducere, de îndrumare si control din învătământ. De exemplu, salariul unui director adjunct va fi mai mare decât cel al unui profesor S, cu gradul I, peste 25 de ani, care are si dirigentie. Odată cu acordarea celei de-a doua transe de majorare salarială din anul 2024, cuantumul total al cresterilor salariale ale personalului din învătământ la data de 01.06.2024, raportat la luna mai 2023, va fi de aproximativ 50%, lucru care nu s-ar fi întâmplat dacă federatiile si sindicatele reprezentative din sistemul salariatii din învătământ nu ar fi deschis conflictul de muncă, iar membrii de sindicat nu ar fi participat la greva generală. Asa cum este cunoscut, această majorare salarială pentru anul 2024 s-a obtinut în conditiile în care viitoarea lege a salarizării nu este finalizată. S-a convenit cu ministrul muncii ca, în luna ianuarie a anului viitor, să înceapă discutiile cu reprezentantii federatiilor sindicatelor reprezentative din învătământ pentru noua lege a salarizării în sistemul bugetar, obiectivul fiind acela de a obtine o pozitionare în grila de salarizare superioară celei din Legea nr.153/2017, lege care a fost impusă si nu negociată cu partenerii sociali. Putem afirma că, până în acest moment, suntem în grafic în ceea ce priveste salarizarea, dacă ne raportăm la grilele întocmite de reprezentantii federatiilor sindicale din învătământ, împreună cu cei ai Ministerului Educatiei, grile depuse la Ministerul Muncii si Protectiei Sociale”, au transmis, zilele trecute, reprezentantii celor două federatii din învătământ: Federatia Sindicatelor Libere din Învătământ si Federatia Sindicatelor din Educatie „Spiru Haret”.

Angajări 2024, salarii profesori 2024: Majorări importante şi pentru debutanţi

De asemenea, liderul de sindicat a explicat de ce profesorii debutanti nu trebuiau să se astepte ca, de luna aceasta, să primească un salariu echivalent cu cel mediu pe economie: „Dacă ne uităm cu atentie în Ordonanta nr. 57 din 2023, se precizează că la fundamentarea noii legi a salarizării se va tine cont ca salariul debutantului să fie egal cu salariul mediu pe economie de la data respectivă, care era 6.800 lei. Dar era vorba despre fundamentare. Pentru anul 2024, tot în Ordonanta nr. 57, se spune că se va primi jumătate din diferenta de la salariul avut în decembrie 2023 si cel preconizat prin noua lege a salarizării. Prin urmare, în Ordonanta 57 nu scria efectiv că de la 1 ianuarie 2024 profesorul debutant trebuie să aibă 6.800 lei. Acum el a primit exact 50% din diferenta preconizată. De la 5.400 lei, cât avea după grevă, până la 6.800, cât se preconizează a avea în noua lege a salarizării, sunt 1400 lei. A primit jumătate din această diferentă, adică 700 lei. Cu suma pe care o va primi suplimentar în luna iunie 2024, va depăsi ceea ce s-a stabilit în Ordonanta nr. 57.

În ceea ce priveste categoria personalului cu vechime mică în învătământ, obiectivul a fost atins, ba chiar va fi depăsit. Din această perspectivă, profesorii debutanti nu ar trebui să fie nemultumiti. Făcând acest lucru pentru cei cu vechime mică în muncă, a trebuit să sacrificăm putin personalul care are o vechime mai mare, astfel încât pe noua lege, asa cum am preconizat-o noi, nu a primit jumătate din diferenta preconizată, ci mai putin. Dacă ar fi să privim pe medie, pe cifre, suntem acolo unde s-a promis. Dacă nu ar fi fost greva si aceste negocieri ale sindicatelor, uneori blamate, am fi obtinut doar 5% crestere salarială, asa dum primesc ceilalti bugetari. Dacă acest lucru nu este de apreciat, atunci ce să mai spunem? Dar probabil că nu am fi obtinut nici banii aceia din iunie 2023, pentru că nimeni nu ar fi venit să spună hai să dăm niste bani învătământului”, a explicat prof. Sorin Tiplea.

Pentru salariile funcțiilor didactice de conducere s-a aplicat principiul conform căruia salariile de bază ale acestor funcții să fie peste nivelul maxim al salariilor de bază de execuție cu dirigenție, în vederea eliminării inechităților existente în decembrie 2023.

Prin actualul proiect de act normativ, pentru funcțiile de conducere de director în luna ianuarie 2024 este un salariu de bază minim de 10.590 lei și un salariu de bază maxim de 11.242 lei, diferența între acestea fiind de 652 lei, iar în luna iunie 2024 este un salariu de bază minim de 11.260 lei și un salariu de bază maxim de 11.812 lei, diferența între acestea fiind de 552 lei.