Nu vi s-au uscat rapid rufele zilele acestea? Nu aţi transpirat? Iată EXPLICAŢIA

Cine urmărește un buletin meteorologic global pe CNN, TV5 sau alte posturi de profil poate lesne observa că temperaturile zilnice maxime prognozate pentru orașe din lungul ecuatorului nu par deloc impresionante. 32 până la 34C e maximul pe care îl putem observa cel mai frecvent în Djakarta, Yaounde, Manaus sau oricare alt oraș din lungul ecuatorului.

02 iul. 2016, 11:19
Nu vi s-au uscat rapid rufele zilele acestea? Nu aţi transpirat? Iată EXPLICAŢIA

Prin contrast, maximele de temperatura din regiunile din lungul tropicelor pot urca până spre 45-50C, scrie metomoldova.ro. Temperaturile aparent modeste de la ecuator sunt mai mult decât înșelătoare. Și nu putem înțelege asta mai bine decât în aceste zile, aici, în România.

Dacă în mod obișnuit (ce o mai însemna oare?) temperaturi de 30C sau peste sunt asociate cu umidități relative sub 30%, în aceste zile umiditatea relativă nu a coborât prea mult sub 50%. Adică aerul e foarte umed!

Citeşte şi Au fost instalate 20 de corturi anti-caniculă în cele mai circulate zone din Capitală

Sigur sunt printre voi persoane care au lăsat rufe la uscat pe balcon și au avut surpriza să constate că se usucă foarte greu. Practic, apa din rufe nu se poate evapora într-o atmosferă încărcată cu vapori de apă.

Același lucru se întâmplă și cu corpul nostru. Mecanismul de termoliză cu care suntem dotați, transpirația, funcționează îngreunat când aerul e încărcat în vapori de apă. Prin transpirație, cu toate pagubele colaterale, corpul nostru se răcește. Pentru a evapora fiecare gram de apă din corp consumăm căldură și astfel nu ne supraîncălzim.

Atunci când atmosfera este săracă în vapori de apă, transpirația se realizează foarte intens pentru că vaporii de apă sunt livrați unei atmosfere cu cerere mare pentru vapori de apă. Asta se întâmplă la tropice, în regiunile deșertice. Răcire intensă a corpului prin transpirație înseamnă confort termic mai ridicat. Bem apă pentru a compensa pierderea prin transpirație și totul e sub control.

Citeşte şi A AŞEZAT UN PROSOP UD LA FEREASTRĂ. Ce a urmat este incredibil

Atunci când atmosfera este însă bogată în vapori de apă, transpirația se realizează foarte greu pentru că vaporii de apă sunt livrați unei atmosfere care nu e ,,în cerere” de așa ceva. Asta se întâmplă mai frecvent la ecuator. Și la noi în aceste zile. Pentru că deși în media se face asociere cu regiunile tropicale, trebuie să spunem clar că această atmosferă are mai multe în comun cu Djakarta decât cu Cairo. Astfel, temperatura indicată de termometre își pierde din semnificație. Maximele de 34C din aceste zile nu ating nici măcar pragul de caniculă (35C). Cu toate acestea, pe bună dreptate, atmosfera este insuportabilă.