Nudul Împăratului Traian a ajuns în presa britanică

Statuia Împăratului Traian, dezvelită de curând pe treptele Muzeului Naţional de Istorie din Capitală, a provocat numeroase glume în rândul bucureştenilor, care au ajuns până în presa britanică.

RomaniaTV.net
02 mai 2012, 20:28
Nudul Împăratului Traian a ajuns în presa britanică

Statuia din bronz a lui Vasile Gorduz (1931-2008) înfăţişează geneza poporului român din romani şi daci, lupul fiind un animal simbolic.

„Poziţia ciudată şi goliciunea bărbatului, precum şi lupul cu eşarfă în jurul gâtului, ce aduce aminte de steagul dacic, a provocat numeroase glume din partea trecătorilor şi pe internet”, scrie The Telegraph.

„Nu am văzut niciodată ceva atât de grotesc, un lup cu un cap de pitbull, cu coadă de şopârlă şi cu o tumoare în gât, purtat de un tip care este, vizibil, ruşinat de nuditatea sa”, a spus o trecătoare despre opera de artă, potrivit ziarului britanic.

Directorul Muzeului Naţional de Istorie este şi el nemulţumit de statuie. „Nu sunt puritan sau conservator, dar statuia nu ar fi trebuit niciodată amplasată aici, pentru că are o calitate artistică îndoielnică”, a spus Ernest Oberlander Târnoveanu pentru AFP, care a subliniat că, mai devreme sau mai târziu, statuia trebuie să dispară.

Până când opera de artă îşi va găsi un alt loc, mai ferit de lume, unde va fi dată uitării, glumele vor continua pe internet.

„A fost dezvelit primul monument dedicat maidanezilor din România. Ea îl înfăţişează pe împăratul roman Traian prezentând mândru un superb exemplar de maidanez, care nu muşcă, e foarte prietenos şi care latră doar oamenii răi”, scrie site-ul de umor timesnewroman.ro. Acesta mai scrie că este un monument care îl înfăţişează pe împăratul Traian aducând prima căţea maidaneză în ţara noastră.

Un utilizator scrie pe site că are impresia că „este căţeaua Laika, surprinsă de către artist în stare de imponderabilitate, în timpul misiunii spaţiale… Deşi nu înteleg cum de-i atârnă mamelele”. Un alt utilizator scrie: „Titlul original era: Cetăţean român după achitarea taxelor şi impozitelor.”