Numărul companiilor din Rusia a crescut cu 670% chiar într-un stat membru NATO. Vladimir Putin și-a găsit alți parteneri de afaceri

Pe fondul conflictului din Ucraina, SUA și UE au decis să încheie marea majoritate a afacerilor cu Rusia. În replică, Vladimir Putin a găsit alți parteneri. 

21 mart. 2023, 09:50
Numărul companiilor din Rusia a crescut cu 670% chiar într-un stat membru NATO. Vladimir Putin și-a găsit alți parteneri de afaceri

Vladimir Putin a mutat afacerile Rusiei în Asia. Printre partenerii Moscovei se numără inclusiv un stat membru NATO, Turcia. Cel mai recent raport publicat la Ankara arată că rușii au înființat în anul 2022 peste 1.300 de firme în statul lui Recep Erdogan, ceea ce înseamnă o creștere de 670% față de anul precedent, arată Bloomberg.

Mai mult, rușii au reprezentat aproape 25% din toți cumpărătorii străini de proprietăți din 2022, arată raportul publicat de The Economic Policy Research Foundation of Turkey, un think thank specializat în domeniul imobiliar.

Președintele turc Recep Erdogan a refuzat să se alăture sancțiunilor anti-Rusia, deși statul pe care-l conduce este membru NATO. Liderul de la Ankara este cunoscut pentru relația sa apropiată cu Vladimir Putin. De asemenea, de la începutul conflictului din Ucraina, Erdogan a încercat să joace un rol de mediator, pentru a se ajunge în cele din urmă la o pace.

Relația echilibrată a lui Recep Erdogan, între vest și est, a provocat furie în rândul birocraților de la Washington, dar și de la Bruxelles, care și-au dorit ca Turcia să fie exlusiv pro-Occident. Potrivit americanilor, Turcia permite Moscovei să evite sancțiunile SUA și ale Uniunii Europene.

 

Parteneriat puternic între Rusia și Turcia. Se investește masiv și în imobiliare, dar și în energia nucleară

 

În 2022, cele mai mari importuri ale Turciei au venit din Rusia, în valoare de 58,8 miliarde de dolari, o creștere de 200% față de anul 2021, când acestea au fost de 29 de miliarde de dolari, conform datelor TurkStat.

Important de menționat este faptul că Recep Erdogan și Vladimir Putin și-au dat mâna pentru construirea unei centrale nucleare în valoare de 20 de miliarde de dolari în Turcia. Corporația rusă Rosatom va fi proprietarul viitoarei centrale din statul euro-asiatic.

Rusia rămâne un furnizor important de energie pentru Turcia în condiţiile în care furnizează un sfert din importurile de petrol şi aproximativ 45% din achiziţiile de gaze naturale ale Turciei.

De asemenea, printre aliații de încredere ai lui Vladimir Putin, membri ai NATO, se numără și Ungaria lui Viktor Orban.