Numărul copiilor cu COVID-19 din spitale aproape s-a dublat faţă de începutul lui septembrie. Situaţie alarmantă la ATI

Numărul cazurilor de coronavirus creşte de la o zi la alta, iar situaţia devine tot mai complicată pentru pacienţii care ajung în spitale. Şi numărul copiilor infectaţi cu SARS-COV 2 care au necesitat internare aproape s-a dublat la ora actuală faţă de începutul lunii septembrie. În prezent, la ATI sunt internaţi 741 de pacienţi dintre care 12 sunt minori. Potrivit MS, la nivelul întregii ţări mai sunt libere 109 paturi la ATI, dintre care 40 pentru copii.

16 sept. 2021, 15:13
Numărul copiilor cu COVID-19 din spitale aproape s-a dublat faţă de începutul lui septembrie. Situaţie alarmantă la ATI

Grupul pentru Comunicare Strategică a anunţat joi 4.441 de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus în ultimele 24 de ore în România. Cele mai multe au fost raportate în Bucureşti, unde rata de incidenţă se apropie de 2 la mia de locuitori. În spitale sunt internaţi 6.271 de pacienţi, dintre care 182 sunt minori.

La ATI sunt 741 de pacienţi cu forme severe de COVID-19. 12 sunt copii.

Citeşte şi: Vaccin obligatoriu pentru o anumită categorie de români. Florin Cîţu, anunţ de ultimă oră

„Va creşte numărul de copii internaţi în spitale, inclusiv în Terapie Intensivă, este o realitate pe care o vedem în toate ţările în care au început activităţile de învăţământ cu prezenţă fizică”, spunea medicul Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul Campaniei Naţionale de Vaccinare împotriva COVID-19, la început de an şcolar.

Situaţia este cu atât mai gravă cu cât în prezent mai sunt libere doar 109 paturi la ATI la nivelul întregii ţări, dintre care 40 pentru copii. La nivelul Capitalei mai erau disponibile 3 locuri la ATI, a anunţat Ministerul Sănătăţii.

Asta înseamnă că în prezent România are o capacitate de nici 900 de paturi la ATI în condiţiile în care numărul infectărilor a crescut alarmant şi românii nu se înghesuie să se imunizeze împotriva COVID-19.

De exemplu, în martie – aprilie 2021 când în România se raportau peste 6.000 de cazuri zilnice, la ATI au fost internaţi şi peste 1.530 de pacienţi COVID-19.

Citeşte şi: Mărturiile cutremurătoare ale unui pacient de la ATI, după ce s-a infectat cu COVID: Foarte uşor se moare. În 20 de minute erai mort, în sacul de nailon” 

Premierul Cîțu a cerut dublarea numărului de paturi ATI pentru COVID la nivel național

Premierul Florin Cîțu a cerut, duminică, în videoconferința cu mai mulți miniștri, prefecți și alte autorități, ca numărul de paturi ATI pentru COVID să fie dublat la nivel național, recunoscând că situația epidemiologică este îngrijorătoare.

„Aș vrea să vorbim despre situația ATI. Ultima informare pe care o aveam era ca număr de paturi disponibile 860 de paturi. Aș vrea să revenim cât mai repede la 1.600 de paturi pentru secțiile ATI. Dacă este nevoie și de intervenția mea, îmi spuneți, dar știu foarte bine că putem să ajungem la 1.600 de paturi. Aș vrea să-mi spuneți când și cum se va ajunge acolo, ca să nu fim luați pe nepregătite”, le-a spus Florin Cîţu celor prezenţi.