Numărul copiilor ucişi şi mutilaţi în conflicte militare a crescut cu 300%. Mărturiile cutremurătoare ale unui băiat de 15 ani

Mai mulți copii decât oricând, cel puțin 357 milioane la nivel global, trăiesc în prezent în zone afectate de conflict, arată un nou raport al organizației Salvați Copiii. Numărul cazurilor de copii privați de asistență umanitară a crescut cu peste 1.500%, în ultimii opt ani, în vreme ce au fost uciși și mutilați de trei ori mai mulți copii.
Roxana Gagiu
15 feb. 2018, 08:52
Numărul copiilor ucişi şi mutilaţi în conflicte militare a crescut cu 300%. Mărturiile cutremurătoare ale unui băiat de 15 ani

Războiul contra copiilor: Este timpul să punem capăt abuzurilor asupra copiilor din zonele de conflict armat arată că acest număr a crescut cu 75% de la începutul anilor 1990, iar acum, unul din șase copii se află într-o zonă de conflict.

Aproximativ jumătate dintre acești copii se află în zone afectate de conflicte extrem de violente, unde pot cădea victime celor șase grave încălcări ale drepturilor copiilor, stabilite de Organizația Națiunilor Unite (ONU) – uciderea și mutilarea, recrutarea și folosirea copiilor ca arme, violența sexuală, răpirea, atacurile asupra școlilor și spitalelor și restricționarea accesului la asistență umanitară.

Din 2010, numărul cazurilor de copii uciși și mutilați a crescut cu aproape 300 de procente, în vreme ce numărul cazurilor de copii privați de asistență umanitară a crescut cu peste 1.500%. Abuzul sexual este unul dintre cele mai slab raportate aspecte ale conflictului, din cauza stigmatului social, dar este evident că rămâne unul dintre cele mai răspândite abuzuri asupra fetelor și băieților deopotrivă.

Toate acestea au fost potențate de o permanentă încălcare a regulilor războiului, în țări ca Siria, Sudanul de Sud, Yemen și Afganistan, unde violența extremă domnește.

Cercetarea, efectuată de Save the Children International și Institutul de Cercetări pentru Pace de la Oslo (PRIO), a fost lansată înainte de Conferința de Securitate de la Munchen din 16 – 18 februarie, o importantă ocazie pentru liderii politici și militari ai lumii să ia măsuri pentru protecția copiilor din zonele de conflict.

„Observăm o creștere șocantă a numărului de copii prinși în zone de conflict și care sunt expuși la violențe greu de imaginat. Copiii trec prin suferințe pe care niciun copil nu ar trebui să le îndure, de la violențe sexuale la folosirea lor ca bombe umane. Casele, școlile, locurile lor de joacă au devenit câmpuri de luptă. Suntem în fața unei alegeri grele. Vom fi martorii uciderii mai multor copii în școli sau pe paturile de spital, fără acces la servicii umanitare de urgență și recrutați de grupuri armate? Sau ne vom opune acestei culturi a tăcerii, în care călăii nu pot fi trași la răspundere și vom pune punct astfel acestui război împotriva copiilor, o dată pentru totdeauna?”, a declarat Helle Thorning Schmidt, Președinte Save the Children International.

Raportul Războiul asupra copiilor constată o agravare a situației copiilor, ca urmare a urbanizării războaielor, folosirii crescânde a armelor explozive în zone populate, precum și naturii complexe a conflictelor, care pun civilii și copiii în prima linie a frontului.

Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România atrage atenția asupra transformării copiilor în ținte ale conflictelor: „Folosirea copiilor ca muniție, îngrădirea accesului la servicii umanitare transformă războiul într-unul în care copiii devin ținte. Este un război împotriva drepturilor la viață, educație și sănătate a copiilor, cei care nu se pot apăra și care se tem în fiecare zi”.

Tactici brutale din ce în ce mai răspândite care vizează copiii – folosirea copiilor pe post de atacatori sinucigași, atacarea școlilor și a spitalelor, utilizarea pe scară largă a unor arme precum bombele cu fragmentare și a dispozitivelor explozive improvizate.

Siria, Afganistanul și Somalia au fost țările cele mai periculoase pentru copii în 2016;

Copiii din Orientul Mijlociu sunt cei mai expuși riscului de a trăi în zone de conflict, la nivel global doi din cinci copii afectați de conflicte se află aici. Africa este pe locul doi, cu unul din cinci copii. Continentul asiatic are cel mai mare număr de copii victime ale conflictelor.

Yannick, 15 ani, din Republica Democrată Congo, a fost recrutat de un grup armat, cu promisiunea că nu va fi rănit: „Militanții m-au dus într-un alt sat, unde aveau aranjat un botez pentru noii recruți. Botezul ne-a dat puteri magice și forța de a lupta. Mi-a fost frică. Am vrut să fug. Ne-au spus că în luptă nu avem de ce să ne temem. Chiar dacă ar fi tras cineva asupra noastră, nu ne-ar fi putut răni. Nu puteam muri. Ne-au dat un băț pentru luptă și o eșarfă roșie”.

Cei care vor să semneze petiția adresată liderilor lumii, pentru protecția copiilor din zonele de conflict militar o poate face aici: https://act.savethechildren.net/international/waronchildren/petition/.

DailyBusiness
Bani cu măsură din partea Ministerului Educației. Bursele elevilor și studenților se schimbă radical
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Anunț oficial pentru toți românii care au telefoane vechi, nefolosite și chiar stricate. Unde le poți recicla și care sunt beneficiile
Capital.ro
Doliu în fotbal! A murit unul dintre cei mai emblematici jucători ai Generației de Aur
Playtech.ro
Țara care va dispărea de pe fața pământului în maxim 25 de ani. Transformările pe care le vom vedea cu toții până în 2050
DailyBusiness
Benzina şi motorina se vor scumpi masiv de la 1 august. Cât va costa un plin după majorarea accizelor
Adevarul
Orașul din România ocolit de străini în anii '90: „Pe hărțile turistice europene, în dreptul lui este capul de mort”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Călin Georgescu, terminat! Acuzații imposibil de contestat, care aduc ani grei de pușcărie
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
kanald.ro
VIDEO | „Atacați de ursoaică”. Doi motocicliști s-au filmat lângă o ursoaică și puiul ei, pe Transfăgărașan
Cancan.ro
Cum se fac hamsiile, de fapt. Ce a putut găsi Piedone într-o cherhana de pe litoral
Playsport.ro
O nouă meserie a apărut, iar firmele sunt disperate să-i angajeze: „Sunt plătit să repar toată ziua greșelile făcute de...
Capital.ro
Adevărul despre Elena Udrea. Nu mai e niciun secret. Alexandrov a renunțat să mai ascundă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
stirilekanald.ro
Șefa s-a urcat pe ea și a sufocat-o. Sfârșit tragic pentru angajata de 26 de ani dintr-un supermarket
Ce i-a spus regretatul Mihai Leu lui Titi Aur, de pe patul de spital: „Era într-o rezervă, având-o alături pe soția sa, Anna. Când am intrat la el, deși fizic se vedea că nu este bine, era optimist”
MediaFlux
EXCLUSIV PAPARAZZI. Doamna Borsec cară peste 150.000 de sticle cu apă minerală și nici nu le simte. Sofia Crețu-Hu poartă accesorii și bijuterii de peste o sută de mii. De euro!
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Coreea de Nord a inaugurat cu fast un mega-resort pe litoral, dar turiștii străini lipsesc