Numărul de premii Nobel dintr-o ţară, direct proporţional cu consumul de ciocolată

Cu cât consumul de ciocolată este mai mare pe cap de locuitor într-o ţară, cu atât sunt mai multe şansele ca naţiunea respectivă să aibă laureaţi ai premiilor Nobel, este concluzia unui studiu publicat joi de revista americană New England Journal of Medicine.

RomaniaTV.net
11 oct. 2012, 19:00
Numărul de premii Nobel dintr-o ţară, direct proporţional cu consumul de ciocolată

 Flavonoizii, substanţe antioxidante care se găsesc, printre altele, în boabele de cacao, ceaiul verde şi vinul roşu, reduc riscul de demenţă şi ameliorează funcţiile mintale ale persoanelor în vârstă, spune Franz Messerli, de la Universitatea din Columbia, autorul acestui studiu.

„Deoarece ciocolata ameliorează, ipotetic, funcţiile cognitive ale individului şi, implicit, ale unui grup, m-am întrebat dacă există o corelare între consumul de cacao şi capacităţile mintale ale unei naţiuni”, scrie autorul. „Din ce ştiu eu, nu există măsurători ale funcţiilor cognitive la nivelul unei naţiuni (…) am putea, deci, aprecia că numărul de premii Nobel pe naţiune constituie o estimare a capacităţii intelectuale a unui popor”, adaugă el.

Potrivit observaţiilor sale, „există o relaţie semnificativă între consumul de ciocolată pe cap de locuitor şi numărul de premii Nobel pe zece milioane de locuitori”.

Studiul a fost făcut pe 23 de ţări, iar consumul de ciocolată a fost estimat cu ajutorul rapoartelor unor producători din domeniu.

 Astfel, Elveţia se regăseşte în fruntea clasamentului, fiind lider atât în ceea ce priveşte consumul de ciocolată, cât şi al numărului de premii Nobel.

Statele Unite ale Americii, Franţa şi Germania se clasează la mijlocul acestor topuri, iar China, Japonia şi Brazilia, pe ultimele locuri.

Suedia însă face excepţie. Cu 6,4 kilograme de ciocolată consumate anual pe cap de locuitor, ţara ar fi trebuit să „producă” 14 premii Nobel, dar în schimb a câştigat 32.

Autorul studiului, care este medic, formulează, cu umor, două explicaţii: „Fie comitetul Nobel de la Stockholm favorizează suedezii, fie această naţiune este foarte sensibilă la efectele ciocolatei”.

Cercetătorul spune că, deşi studiul ia în considerare consumul global de ciocolată pe naţiuni, nu se ştie ce cantitate de ciocolată este consumată de fiecare dintre laureaţii Nobel în parte.