Numărul donatorilor de sânge s-a triplat odată cu majorarea tichetelor la 280 de lei. La unele centre de transfuzii capacitatea de stocare a fost depășită

Numărul donatorilor s-a triplat în România de când valoarea tichetelor a crescut la 280 de lei. La multe centre de transfuzii s-au format cozi uriașe.

11 ian. 2024, 08:37
Numărul donatorilor de sânge s-a triplat odată cu majorarea tichetelor la 280 de lei. La unele centre de transfuzii capacitatea de stocare a fost depășită

Numărul donatorilor de sânge s-a triplat. Medicii le-au recomandat doritorilor să își facă programări sau să sune înainte de a pleca de acasă ca să nu facă drumul degeaba.

Spre exemplu, la Centrul de Transfuzii din Timișoara, erau între 60 și 80 de donatori pe zi, iar fiecare primea câte 68 de lei. Începând cu 1 ianuarie 2024, suma a ajuns la 280, iar numărul donatorilor s-a triplat. Responsabilii, însă, au fost nevoiți să limiteze accesul la maximum 120 de donatori pe zi pentru a nu depăși capacitatea de stocare.

Citește și Tichetele educaţionale de 500 de lei pot fi distribuite elevilor. Ministerul Fondurilor Europene a finalizat redactarea procedurii

Numărul donatorilor de sânge s-a triplat odată cu majorarea tichetelor la 280 de lei

Rodica Lighezan – director Centrul de Transfuzii Sanguine Timișoara: ”Îi rugăm să se uite pe site, pentru că acolo, dacă avem excedent de o anumită grupă sunt amânați, îi rugăm să vină săptămâna viitoare”.

Și în Alba Iulia a fost depășită capacitatea de stocare.

Ana Savu – director Centrul de Transfuzii Sanguine Alba Iulia: ”În prezent avem stocuri mari de sânge la grupele 0, A, B pozitiv, deoarece de la începutul anului numărul donatorilor a crescut mult”.

În Bistrița, medicii le-au spus oamenilor că au stocurile prea mari, mai ales pentru grupa A2 pozitiv. Adina Beudean, director centru transfuzii Bistrița: ”Pentru două zile am și stopat donarea de sânge cu grupa A pozitiv. De la începutul acestui an a crescut cam de 10 ori”.

În spitalele din București funcționează pe bază de programări. Aici nevoia de sânge este mult mai mare.

Rodica Jainea, biolog: ”Nu avem niciodată suficient, însă încercăm și cu ajutorul provinciilor să putem să le distribuim”.

Citește și Tone de gunoaie în apartamentul a două femei din Baia Mare. Autorităţile a trebuit să obţină ordin judecătoresc înainte să intervină