Numărul infectărilor cu covid-19 creşte alarmant în ţările cu rată de vaccinare mică. Presa italiană: „În România este o catastrofă”

Presa din Italia atrage atenţia că numărul infectărilor cu covid-19 creşte alarmant în ţările europene cu rată de vaccinare mică. În România, penultima țară din UE la numărul de vaccinați, infecțiile și decesele sunt la cote maxime.

27 oct. 2021, 13:36
Numărul infectărilor cu covid-19 creşte alarmant în ţările cu rată de vaccinare mică. Presa italiană: „În România este o catastrofă”

Numărul infectărilor cu covid-19 creşte alarmant în ţările cu rată de vaccinare mică. Cazurile sunt în creștere în aproape toate țările europene, în special în cele din Est, acolo unde rata de vaccinare este mai mică, scrie Corriere Della Sera, citată de Rador.

Numărul infectărilor cu covid-19 creşte alarmant în ţările cu rată de vaccinare mică

România este penultima țară din UE la numărul de vaccinați, infecțiile și decesele ajungând în această perioadă la cote maxime. Locurile de la terapie intensivă sunt toate ocupate, iar președintele Klaus Iohannis a numit situația „o catastrofă” înainte de a anunța noile restricții severe, anti-Covid, în vigoare de luni: școli închise, certificat verde obligatoriu și în centre comerciale, în magazine și pentru a ieși noaptea.

Citeşte şi Avertisment OMS: Pandemia covid-19 este ”departe de a se fi terminat”

Lipsa de încredere în instituțiile publice după decenii de regim comunist a alimentat scepticismul în ceea ce privește vaccinurile. Pentru prima dată, însă, numărul persoanelor imunizate este în creștere: au trecut de la 30% la 40% în numai câteva zile.

Situaţia este alarmantă şi în Rusia, dar şi în multe țări din fosta Uniune Sovietică.

În Statele Unite numărul cazurilor de covid-19  este în scădere față de vârful atins în septembrie cu varianta Delta. Cazurile zilnice sunt de aproximativ 73.000, jumătate față de acum o lună. Dar este un nivel egal cu cel din octombrie 2020, când vaccinurile nu erau disponibile.

Aceeași dinamică pentru numărul deceselor (circa 1.500 pe zi) și pentru pacienții internați la terapie intensivă: 14.900. Sunt mai mult sau mai puțin aceleași cifre înregistrate toamna trecută. Procentul național de vaccinați complet este de 57%. Pe cele două coaste, ponderea variază între 60% și 70%. Dar în Sud scade la 44%-48%.

În Marea Britanie luni au fost 36.657 de cazuri noi, în scădere cu 25% față de acum o săptămână. Și tot luni au fost raportate 38 de decese, în scădere cu 16% față de lunea trecută. Media ultimei săptămâni este acum de 45.100 de infecții pe zi și 135 de decese. În spital sunt 8.239 de pacienți internați pentru coronavirus, dar doar 20% din paturile de la terapie intensivă sunt ocupate de pacienți cu COVID-19. În prezent, 86% din populația de peste 12 ani a primit cel puțin o doză de vaccin și 79% este complet imunizată.

De asemenea, Olanda are una dintre ratele de infectare cu cea mai rapidă creștere din Europa, după ce aproape toate restricțiile, inclusiv distanțarea, au fost eliminate în septembrie.

Citeşte şi Bilanţ coronavirus 27 octombrie 2021. O nouă zi cu peste 500 de morţi şi aproape 15.000 de cazuri