Numele localităţilor care conţin litera „î” în denumire s-ar putea schimba cu „â” – PROIECT. Ce se întâmplă cu locuitorii acestora

Numele localităţilor din România care se scriu cu litera ”î” ar putea să se schimbe și să fie scrise "â". Prevederea apare într-un proiect de lege depus de PSD în Parlament și ce se află în dezbatere, la comisii, scrie Libertatea. În cazul în care Parlamentul va vota această propunere, în toate actele de identitate, pașapoartele sau permisele de conducere nou elliberate, după expirarea termenului de valabilitate, va fi trecută noua denumire a localităţii.

RomaniaTV.net
19 mart. 2018, 12:58
Numele localităţilor care conţin litera „î” în denumire s-ar putea schimba cu „â” – PROIECT. Ce se întâmplă cu locuitorii acestora

Propunerea legislativă doreşte aplicarea unei hotărâri a Adunării Generale a Academiei Române, din 1993, care prevedea revenirea la scrierea cu „â”.

Toate înscrisurile oficiale emise până la publicarea legii în care denumirile unităților administrativ-teritoriale sunt scrie cu litera „î” își păstrează valabilitatea.

Inițiatorii dau și câteva exemple. Astfel, orașul Cîmpulung a fost declarat municipiul Cîmpulung prin Legea nr. 104/1994. Implicit denumirea și reședința acestei unități administrativ-teritoriale au fost schimbate în „Câmpulung”.

Parlamentarii spun că prin promovarea acestui proiect de lege, se realizează și o actualizare a situației numărului, denumirii și componenței unităților administrativ-teritoriale, care ar putea fi folosită în mod oficial, în activitatea curentă a acestor localități.