Numele mai multor parlamentari apar în dosarul lui Mihail Vlasov. Alina Gorghiu, audiată la DNA în februarie

Numele mai multor deputaţi apar în dosarul fostului preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), Mihail Vlasov. Alina Gorghiu a semnat legea dorită de Mihail Vlasov, care, pe de altă parte, se lăuda că are influenţă pe lângă apropiaţi ai premierului Victor Ponta. 

RomaniaTV.net
15 iun. 2015, 11:39
Numele mai multor parlamentari apar în dosarul lui Mihail Vlasov. Alina Gorghiu, audiată la DNA în februarie

Procurorii DNA au dispus, luni, trimiterea în judecată, în stare de libertate a lui Mihail Vlasov, avocat în cadrul Baroului Iași, la data faptelor președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită. 

Alina Gorghiu a trebuit să dea explicaţii despre susţinerea unei legi propuse de Vlasov, prin care Registrul comerţului să treacă în subordinea Camerei de Comerţ.

„După finalizarea proiectului de act normativ inculpatul Mihail Vlasov a depus o muncă asiduă pentru influenţarea unor parlamentari din toată sfera politică în vederea semnării şi susţinerii respectivei iniţiative legislative. În special, influenţa s-a exercitat asupra parlamentarilor care au avut calitatea de arbitri în cadrul Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional (Florin Iordache, Alina Gorghiu şi Aurel Vainer) ori prin intermediul unor membri ai Camerei de Comerţ şi Industrie a României ori camerelor teritoriale (Andras Edler). De asemenea, Mihail Vlasov a iniţiat o campanie pentru obţinerea sprijinului politic în vederea adoptării proiectului normativ privind registratorul comercial”, se arată în rechizitoriul procurorilor.

„La data de 17.02.2015, martora Gorghiu Alina-Ştefania, deputat în Parlamentul României şi arbitru în cadrul Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional a declarat, că, la începutul anului 2013, a fost contactată de către deputatul Florin Iordache care i-a solicitat să semneze propunerea legislativă privind registratorii comerciali şi activitatea de înregistrare în Registrul Comerţului. Martora declară că nu şi-a pus problema cine a redactat acest proiect de lege, însă arată că acesta era un proiect asumat de formaţiunea politică din care face parte. Alina Gorghiu arată că nu a purtat discuţii cu deputatul Mircea Grosaru asupra acestei iniţiative legislative, însă s-a întâlnit cu acesta la Curtea de Arbitraj şi a presupus că a fost numit arbitru”, mai precizează procurorii, despre audierea Alinei Gorghiu.

În dosar mai apare şi numele lui Victor Ponta. Vlasov se lăuda că are influenţă asupra unor persoane apropiate de premier.  „O dată, Alianţa DA, după aia din PNL, prin TĂRICEANU şi acum prin PONTA”, se lăuda Vlasov că va pune mâna pe Registrul Comerţului. Într-o convorbire cu un oarecare „Nicu”, Vlasov mai spune: „Fii atent! Fii atent! Că PONTA, vreau să-ţi spun, că-i mare coardă, în sens bun. Nu-i vreun prostănac.”. Scopul lui Vlasov era trecerea Registrului comerţului în subordinea Camerei de Comerţ.

Potrivit procurorilor, la data de 26 februarie 2013, inculpatul Mihail Vlasov, în calitate de președinte al Colegiului de Conducere al Camerei de Comerț și Industrie a României (C.C.I.R), i-a solicitat unui membru al Parlamentului României să îi susțină interesele prin promovarea unui proiect de act normativ intitulat „Lege privind registratorii comerciali și activitatea de înregistrare în registrul comerțului”. Solicitarea a fost formulată în contextul demersurilor inculpatului de a influența adoptarea unui act normativ prin care Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) să poată prelua Oficiului Naţional al Registrului Comerţului. 

Potrivit unor surse citate de EVZ, parlamentarul interceptat în dosarul lui Vlasov este Mircea Groșaru. Deputatul i-a pretins lui Vlasov ca, în schimbul serviciului, să fie numit arbitru în cadrul Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă CCIR. Lucru care s-a şi întâmplat în 6 martie 2013. 

În schimbul susținerii proiectului de lege, Vlasov Mihail, în calitatea sa de președinte al Colegiului de conducere al Camerei Naționale, i-a promis deputatului respectiv, la cererea acestuia, că îl va numi în funcția de arbitru în cadrul Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României.

Deputatul respectiv era membru în Comisia juridică a Camerei Deputaților, comisie permanentă competentă să avizeze propunerile legislative, înainte ca acestea să fie supuse votului în plen.

În baza înţelegerii anterioare, inculpatul Mihail Vlasov a pus pe ordinea de zi a şedinţei din data de 6 martie 2013 a Colegiului de conducere al C.C.I.R cererea deputatului de acordare a funcţiei de arbitru, a supus votului membrilor colegiului şi a votat alături de aceştia numirea deputatului respectiv în funcţia de arbitru în cadrul Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă C.C.I.R.

În rechizitoriu se arată că numirea în funcția de arbitru se făcea la propunerea președintelui Colegiului de Conducere al Camerei de Comerț și Industrie a României, deținută de Mihail Vlasov, în baza depunerii unui dosar ce cuprindea documente relevante și în urma adoptării unei decizii de către Colegiul de Conducere al C.C.I.R., de asemenea condus de inculpatul Mihail Vlasov, acesta având o mare influență asupra celorlalți membri, care aprobau propunerile președintelui, fără a solicita lămuriri sau a formula obiecțiuni.

În rechizitoriul procurorilor apar şi numele lui Crin Antonescu şi Vasile Blaga. Mihail Vlasov ar fi încercat să obțină sprijinul lui Crin Antonescu, pe vremea când acesta era președinte al PNL, pentru proiectul de lege prin care Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) ar fi fost preluat de Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR), pe care Vlasov o conducea.

O discuție cu Crin Antonescu a avut loc la sfârșitul unii februarie, în contextul demersurilor lui Vlasov pentru obținerea sprijinului liderilor principalelor formațiuni politice din Parlament, după depunerea proiectului legislativ la Senat. Concluziile întâlnirii dintre cei doi rezultă dintr-o convorbire telefonică pe care președintele CCIR a purtat-o pe 28 februarie cu un anume „Ovidiu”.

În actul de sesizare a instanţei apare menţionat şi numele lui Vasile Blaga. Acest lucru se întâmplă în contextul în care Mihail Vlasov a purtat o convorbire telefonică cu o persoană neidentificată, „Ştefan”, căreia i-a spus că, în Parlament, opinia majoritară este favorabilă preluării Registrului comerţului.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curtea de Apel Bucureşti.

Proiectul de lege la care se face referire în dosar a fost inițiat de deputaţii Alina Gorghiu (PNL), Florin Iordache (PSD), Mircea Groşaru (minoritatea italienilor), Attila- Gabor Marko (UDMR), Aurel Vainer (minoritatea evreilor) şi senatorul Laszlo- Attila Klarik (UDMR). Actul normativ este în acest moment blocat în Parlament, iar Registrul Comerțului, tot la Ministerul Justiției.