Nutriționista Mihaela Bilic avertizează asupra acestui aliment banal consumat de TOȚI românii: „Poate duce la ficat gras, grăsime abdominală și colesterol crescut”. Cantitatea permisă zilnic

Fructele în exces sunt nocive pentru organism, iar organul afectat este ficatul, avertizează nutriționistul Mihaela Bilic.

26 ian. 2022, 12:45
Nutriționista Mihaela Bilic avertizează asupra acestui aliment banal consumat de TOȚI românii: „Poate duce la ficat gras, grăsime abdominală și colesterol crescut”. Cantitatea permisă zilnic

Medicul nutriționist Mihaela Bilic avertizează asupra consumului de fructe care, deși este un obicei alimentar sănătos, trebuie adaptat nevoilor nutriționale ale fiecăruia.

În concluzie consumul în exces de fructe poate dăuna organismului, mai exact organul afectat cel mai mult este ficatul.

Dieta cu merdenele. Mihaela Bilic a dezvăluit cum să scapi de kilogramele în plus şi să mănânci ce îţi place

Potrivit nutriționistului Mihaela Bilic, porția zilnică de fructe nu ar trebui să depășească 500 de grame. În caz contrar, fructoza din acestea favorizează creșterea colesterolului și a trigliceridelor, factor de risc major implicat în steatoza hepatică (ficatul gras).

„Fructoza obosește ficatul! Toată lumea știe că alcoolul e un produs care se metabolizează exclusiv în ficat și, ca urmare, consumat în exces, poate duce la steatoză hepatică (ficat gras), colesterol și trigliceride crescute și grăsime pe/în abdomen.

Adică acea grăsime care se infiltrează printre organele interne, le sufocă și le îmbolnăvește, chiar dacă pe cântar nu avem o greutate de speriat.

Dar el, alcoolul, din ce se obține, de unde provine? Alcoolul este un zahar fermentat și provine din… fructe și cereale.

Da, dragii mei, etanolul este un carbohidrat ce are la bază molecula de fructoză. O moleculă considerată până nu demult benignă, că doar, nu-i așa, zahărul din fructe e sănătos!

Ei bine, spre deosebire de molecula de glucoză care poate fi folosită drept combustibil de orice celulă, de la creier până la inimă și mușchi, pe fructoză nu o vrea nimeni.

Cu alte cuvinte, când mâncăm pâine, paste, mămăligă, orez sau fasole boabe, toate celulele se hrănesc din amidonul ce conține glucoză.

Când mâncăm fructe, toată fructoza se duce în ficat.

Alimente sănătoase vs. alimente nesănătoase. Mihaela Bilic te învaţă să citeşti corect eticheta

Atenție, fructoza se metabolizează exclusiv în ficat, iar capacitatea lui enzimatică e limitată (maximum 10-15 grame/zi).

Consumată în exces (peste 500 de grame de fructe/zi), fructoza ia calea metabolizării alcoolului și duce la grăsime abdominală, ficat steatozic și colesterol crescut.

Concluzia: fructele sunt un desert și se mănâncă cu măsură. Mestecate! Pentru că un pahar de suc conține apă și fructoza din 3 fructe, adică materie primă pentru grăsimea de pe burtă.”, notează Mihaela Bilic, potrivit CSID.