O adolescentă a murit din cauza „bolii sărutului”. Afecţiunea se transmite prin salivă

O adolescentă din Florida a murit din cauza mononucleozei, o boală foarte comună în rândul tinerilor, care se ia prin sărut.

17 dec. 2019, 11:02
O adolescentă a murit din cauza „bolii sărutului”. Afecţiunea se transmite prin salivă

Ariana Rae Delfs, în vârstă de 17 ani, a avut simptome asemănătoare răcelii timp de trei săptămâni înainte să moară. Ea părea „să aibă mereu o durere de cap”, povestește tatăl ei, potrivit People.

Tânăra a mers la spital, acuzând dureri de cap și stări de gripă, însă analizele făcute de medici i-au ieșit bine inițial. „Într-o seară, nu demult după vizita la medic, a început să se vomite constant. Ne-am îngrijorat, așa că în următoarea dimineață am zis să mergem la medic”, își amintește tatăl fetei.

Tragedie uriaşă. Actorul şi balerinul Jack Burns a murit la vârsta de doar 14 ani

Acolo, Ariana a început să aibă simptome mai severe, inclusiv amorțirea membrelor și vorbea neinteligibil. Medicii au bănuit atunci că fata a suferit un accident vascular cerebral și au trimis-o la un al spital. Abia în ultimele zile de viață, medicii au descoperit cauza reală a stărilor fetei.

„Ea avea de fapt mono și infecția cu Epstein-Barr, care este mononucleoză”, povestește tatăl ei. Ariana a mai stat trei zile în spital până când medicii au deconectat-o de la aparate.

„Creierul ei era atât de umflat încât nu mai putea funcționa și a suferit astfel leziuni cerebrale. Așa că am luat decizia că e timpul să o deconectăm de la aparate”, adaugă tatăl.

Familia ei strânge acum fonduri pentru a-i dona mai departe în domenii pe care fata le iubea, precum muzica și sportul.

Mononucleoza, cunoscută și ca boala sărutului, este o infecție cel mai des cauzată de virusul Epstein-Barr, care poate fi transmis prin salivă. Boala este foarte comună în rândul adolescenților și al adulților tineri și cel mai des trece de la sine, iar mulți nici nu știu că au suferit de ea.

În general, o persoană infectată cu Epstein-Barr, organismul va crea aticorpi, asta acea persoană va fi imună la mononucleoză. Boala se manifestă prin oboseală extremă, slăbiciune musculară, febră, dureri în gât, dureri de cap, umflarea ganglionilor, umflarea ficatului și a slinei, scăderea apetitului. Nu există un tratament specific pentru mononucleoză, antibioticele nefiind eficientă în cazul acesta.