O bază din Siria a coaliţiei antijihadiste condusă de SUA, atacată cu drone

Forţele ruse din Siria ignoră în mod regulat atacurile aeriene israeliene împotriva dislocării şi transferurilor de arme suspecte susţinute de Iran.

15 aug. 2022, 15:53
O bază din Siria a coaliţiei antijihadiste condusă de SUA, atacată cu drone

O bază din Siria a coaliţiei antijihadiste condusă de Statele Unite ale Americii, în sud-estul ţării, a fost ţinta unui atac cu drone, luni, relatează AFP.  Forţele coaliţiei ”au ripostat la un atac efectuat de mai multe sisteme aeriene fără pilot (UAS) în apropierea bazei Al-Tanf la ora locală 6.30”, a precizat coaliţia antijihadistă într-un comunicat, fără a-i identifica pe atacatori.

”Forţele coaliţiei au interceptat unul dintre UAS (…), un al doilea a explodat în complexul Maghawir Al-Thawra”, un grup rebel susţinut de Washington şi activ în regiunea Al-Tanf. Potrivit comunicatului de presă, atacul nu a provocat victime.

Forţele ucrainene au distrus baza grupării Wagner, în urma unui atac cu lansatoare HIMARS

Generalul John W. Brennan Jr, în fruntea coaliţiei, a condamnat şi a cerut încetarea unor astfel de atacuri. Coaliţia antijihadistă a dejucat mai multe operaţiuni similare în trecut, inclusiv atacuri cu drone asupra bazei Al-Tanf, care a fost înfiinţată în 2016 la graniţele Irakului şi Iordaniei.

Pe lângă baza Al-Tanf, sute de militari americani rămân dislocaţi în nord-estul Siriei. În prima linie în lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (IS), Forţele Democratice Siriene (SDF), susţinute de coaliţia internaţională, au învins gruparea jihadistă din Siria în 2019, alungând-o din ultimul său bastion din est.

Israelul vizează ţinte iraniene în apropierea bazelor siriene ale Rusiei din Marea Mediterană

Israelul a vizat ţinte iraniene într-o serie de lovituri, duminică, în apropierea regiunii natale a preşedintelui sirian Bashar al Assad şi aproape de principalele baze siriene ale Rusiei de pe coasta Mării Mediterane, au declarat surse din cadrul serviciilor secrete regionale, precum şi surse militare siriene, relatează Reuters.

Alertă în Washington! Un bărbat a intrat cu maşina într-o baricadă din apropierea Capitoliului, a tras mai multe focuri de armă, după care s-a sinucis GALERIE FOTO

Armata siriană a anunţat anterior că trei militari au fost ucişi şi trei au fost răniţi în două atacuri simultane israeliene la sud de provincia Tartous şi un altul asupra capitalei Damasc, însă nu a oferit detalii despre locaţiile specifice.

Atacurile de la periferia nord-estică a Damascului au vizat avanposturi conduse de gruparea pro-iraniană Hezbollah din Liban, au declarat doi dezertori militari sirieni familiarizaţi cu regiunea.

Un ofiţer al armatei siriene din regiunea de coastă Tartous a declarat pentru Reuters, sub protecţia anonimatului, că o bază iraniană din apropierea satului Abu Afsa, la sud de oraşul portuar, a fost vizată alături de o staţie radar şi de apărare aeriană  din apropiere.

Israelul a organizat sute de atacuri asupra presupuselor ţinte iraniene în ultimii ani, dar a evitat în mare parte să lovească provinciile de coastă, unde sunt concentrate principalele active militare ale Rusiei.

Cele mai recente atacuri fac parte dintr-o escaladare a ceea ce a reprezentat un conflict de intensitate redusă, al cărui scop a fost să încetinească consolidarea tot mai mare a Iranului în Siria, sunt de părere experţii militari israelieni şi regionali.

Atacurile au avut loc aproape de singura bază mediteraneană a Marinei ruse din portul Tartous, unde sunt andocate nave de război ruseşti, în timp ce principala bază aeriană a Moscovei, Hmeimim, se află în provincia Latakia din apropiere.

Intervenţia Rusiei alături de Iran i-a adus beneficii lui Assad în conflictul vechi de peste zece ani.

Zonele de coastă sunt locuite în principal de secta minoritară alawite a lui Assad, care domină nivelurile superioare ale puterii din serviciile de securitate şi armată.

Forţele ruse din Siria ignoră în mod regulat atacurile aeriene israeliene împotriva dislocării şi transferurilor de arme suspecte susţinute de Iran.

Mai mult decât atât, tensiunile s-au amplificat între Israel şi Rusia ca urmare a condamnării de către Ierusalim a războiului din Ucraina şi la controlul Moscovei asupra unei agenţii de emigrare evreieşti.

Israelul a anunţat luna trecută că avioanele sale militare au fost ţinta focului antiaerien rusesc deasupra Siriei în mai, dar şi-au ratat ţinta, descriind confruntarea drept un ”incident unic”.

Siria a acuzat Israelul de organizarea unor atacuri ample asupra principalului aeroport internaţional din Damasc în iunie anul trecut, care au afectat puternic pistele şi au dus la sistarea zborurilor timp de câteva săptămâni.

Oficialii israelieni din domeniul apărării spun că aeroportul civil a fost folosit în mod repetat de Iran pentru transportul de arme şi miliţii.