O BIBLIOTECĂ devastată de incendiu este restaurată carte cu carte. Sunt şi lucrări de COPERNIC şi Goethe

O bibliotecă istorică din Germania care a fost devastată de un incendiu în 2004 a restaurat deja 118.000 de volume din colecţia sa, printre care o copie de 471 de ani a unei lucrări de Nicolaus Copernic, în care faimosul astronom argumenta că Soarele, nu Pământul, se află în centrul Universului, relatează Reuters, citată de Agerpres.

19 aug. 2014, 15:37
O BIBLIOTECĂ devastată de incendiu este restaurată carte cu carte. Sunt şi lucrări de COPERNIC şi Goethe

Incendiul de la biblioteca ‘Ducesa Anna Amalia’ din Weimar, aflată pe lista monumentelor protejate de UNESCO, se pare că a fost provocat de o defecţiune electrică. Printre cele 50.000 de cărţi distruse s-au numărat lucrări ale scriitorului Johann Wolfgang von Goethe, care a trăit la Weimar şi a cunoscut-o pe ducesa Anna Amalia.

Citeşte şi PRIMA BIBLIOTECĂ PE PLAJĂ din Europa. Vezi unde a fost amenajată

Organizaţia Wellwishers a donat 38,8 de milioane de euro pentru a reabilita biblioteca, afectată atât de flăcări, cât şi de apa folosită de pompieri pentru stingerea focului.

Printre cărţile deteriorate s-a aflat o copie a lucrării lui Copernic ‘Despre revoluţiile sferelor cereşti ‘, în care astronomul polonez, născut în 1473, plasează Soarele în centrul Universului – o teorie revoluţionară, care a deschis un conflict cu Biserica Catolică.

Unele dintre lucrările salvate, inclusiv lucrarea lui Copernic, vor fi expuse publicului la sfârşitul acestei luni. Alte piese salvate includ un exemplar al Bibliei car ar fi avut legătură cu Martin Luther, liderul Reformei Protestante din secolul al XVI-lea, şi masca mortuară a poetului romantic Friedrich Schiller, prieten cu Goethe.


loading...