O boală gravă continuă să afecteze copiii și adolescenții, chiar dacă sunt vaccinați

Oreionul este o boală care afectează anual mii şi mii de oameni, în special copii. Medicii din SUA sunt îngrijoraţi mai ales că în ultima vreme aproximativ 94% dintre copiii și adolescenții care au contractat acest virus extrem de contagios fuseseră vaccinați.

06 dec. 2021, 11:28
O boală gravă continuă să afecteze copiii și adolescenții, chiar dacă sunt vaccinați

Oreionul continuă să circule în Statele Unite, în special printre persoanele care erau deja vaccinate împotriva bolii.

„Înainte, epidemiile de oreion la persoanele vaccinate nu erau comune, inclusiv la copiii vaccinați. Dar simptomele bolii sunt de obicei mai ușoare, iar complicațiile sunt mai rare la persoanele vaccinate”, a spus Mariel Marlow, epidemiolog la CDC, citat de Alephnews.ro.

Epidemiologii nu-şi explică fenomenul. Experţii cred că infectarea celor vaccinaţi este inflenţată de mai mulţi factori, precum imunitatea scăzută și circulația genotipurilor pe care vaccinul nu le conține.

Citeşte şi: Sondaj IRES: Aproape 60% dintre părinții cu copii între 5 și 18 ani ar prefera să nu-și vaccineze anti-COVID copiii, dar aceștia să poată participa la cursuri în format fizic

Oreionul este o boala contagioasa provocata de un virus. Debuteaza tipic cu cateva zile de febra, cefalee, dureri musculare, oboseala si scaderea poftei de mancare, simptome urmate de marirea glandelor salivare.

Cele mai frecvente semne si simptome sunt febra, cefalee, dureri musculare, oboseala, scaderea poftei de mancare, glande salivare umflate si sensibile pe o parte sau ambele parti ale fetei.

Ocazional, oreionul determina complicatii, in special la adulti. Cele mai frecvente sunt inflamatia testiculelor la adolescentii aflati la pubertate, inflamatia creierului (encefalita), inflamatia tesutului care acopera creierul si coloana vertebrala (meningita), inflamatia ovarelor (ooforita) si/sau a tesutului mamar (mastita) şi chiar surzenie.

Oreionul poate fi prevenit prin vaccin.

Citeşte şi: Reprezentantul OMS în România atrage atenţia: „Nu se testează suficient. Chiar și întâlnirea în grupuri mici poate fi un risc, de Sărbători”