Reprezentantul OMS în România atrage atenţia: „Nu se testează suficient. Chiar și întâlnirea în grupuri mici poate fi un risc, de Sărbători”

Heather Papowitz, reprezentantul OMS în România, a atrage atenţia că în ţara noastră se fac prea puţine teste pentru depistarea coronavirusului. Medicul a vorbit despre pericolele variantei Omicron şi a spus ce putem face ca să facem faţă noii tulpini.

03 dec. 2021, 20:43
Reprezentantul OMS în România atrage atenţia: „Nu se testează suficient. Chiar și întâlnirea în grupuri mici poate fi un risc, de Sărbători”

Reprezentantul OMS în România a vorbit despre principalele probleme din campania de vaccinare, dar şi despre pericolele noii tulpini care va ajunge în curând şi în ţara noastră.

Reprezentantul OMS în România: Cu siguranţă nu se testează suficient, cred că testele ar trebui să fie valabile oriunde

Heather Papowitz a spus că una dintre problemele grave ale României este că nu se testează suficient. Aceasta a declarat că testele ar trebui să fie valabile oriunde şi că ar trebui să fie gratuite pentru toată lumea.

„Cu siguranţă nu se testează suficient, cred că testele ar trebui să fie valabile oriunde, ar trebui să fie gratuite pentru toată lumea. Este una dintre cele mai importante intervenţii ale noastre! (…) Purtaţi mască, vaccinaţi-vă şi testaţi-vă! (…) Testele ar trebui să fie la orice colţ de stradă şi gratuite! Testaţi, testaţi, testaţi! „, a spus medicul.

Citeşte şi Octavian Jurma, după ce Raed Arafat a propus testarea celor care vin în ţară: Are perfectă dreptate

Referitor la noua variantă Omicron, Heather Papowitz spune că în prezent sunt foarte multe necunoscute.

„Deci despre varianta Omicron învăţăm chiar acum, deci sunt foarte multe necunoscute. Ceea ce ştim este că suntem îngrijoraţi de numărul de mutaţii pe care le are, are un număr mare de mutaţii, unele dintre ele le ştim deja din celelalte variante, iar ceea ce ştim despre aceste mutaţii este că pot avea o transmisibilitate crescută şi o imunitate şi chiar posibilitatea ca persoanele care au mai fost infectate să se reinfecteze şi chiar persoanele vaccinate. Deci asta ne îngrijorează. Nu ştim dacă acest virus poate duce la forma mai grave sau nu”, a spus trimisul OMS în România, potrivit Antena 3.

Medicul a explicat cum putem face faţă noii tulpini, care deja provoacă îngrijorare în întreaga lume.

„În primul rând, trebuie să creştem supravegherea, trebuie să căutăm această variantă şi să facem cât mai multe secvenţieri pentru a vedea dacă este vorba de Omicron. Să testaţi mai mult! Deci prin creşterea capacităţii de testare, creşterea accesibilităţii la testare pentru toată lumea, testare gratuită, testarea să fie la îndemâna oricui şi apoi secveţierea.

Papowits: Chiar și întâlnirea în grupuri mici poate fi un risc, de Sărbători

Vaccinarea! Creşterea ratei de vaccinare şi comunicare, trebuie să vorbim cu toată lumea despre ce se întâmplă, oamenii trebuie să fie infromaţi. Pregatirea sistemului sanitar! Dacă această variantă chiar este mai contagioasă, dacă duce la forme ale bolii mai grave, dacă este imun la vaccin, trebuie ca sistemul sanitar să fie pregătit!

Chiar dacă vedem o eficacitate mai mică în a opri infectarea, vaccinurile tot reuşesc să ne protejeze de o formă gravă a bolii şi asta e cel mai important.

Ştim că acest vaccin este sigur! S-au vaccinat milioane şi milioane de oameni de peste tot din lume şi putem spune asta fără niciun dubiu: Vaccinul este sigur! Acestă informaţie, însă, nu ajunge la oameni! Deja au fost impuse multe restricţii de călătorii, asta a fost drastic. Chiar şi întâlnire în grupuri mici, într-un spaţiu închis, poate fi un risc.”, a mai explicat medicul.

Citeşte şi Adrian Streinu-Cercel, despre următorul val de COVID: Se va întâmpla la începutul anului viitor. Românii se comportă ca şi când şi-ar dori să se infecteze 

Papowitz a explicat unde au greşit autorităţile în campania de vaccinare.

„A fost o gaură în transmiterea informaţiilor corecte. Nu s-a întâmplat doar în România, ci peste tot. Lucrăm în a umple acel gol în cât mai multe moduri posibile ca apoi aceaste informaţii să ajungă la oameni pentru a lua decizia corectă pentru ei”, a conchis Papowitz.