O caligrafie milenară chineză, estimată la 51 de milioane de dolari, va fi scoasă la licitaţie în noiembrie la Hong Kong

Publicat: Joi, 30 August 2018 21:32 // Actualizat: Joi, 30 August 2018 21:32 // Sursa: romaniatv.net

O caligrafie aproape milenară, realizată de intelectualul chinez Su Shi, ar putea să fie adjudecată cu 51 de milioane de dolari (43,6 milioane de euro) la licitaţia organizată la sfârşitul lunii noiembrie, a estimat casa Christie's, potrivit AFP, preluată de News.ro.

"Lemn şi Piatră", desenată în cerneală pe un rulou de hârtie, reprezintă un arbore care seamănă cu un dragon. Opera, datând din perioada dinastiei Song (960-1279), este "una dintre picturile chineze cele mai rare din lume", potrivit Christie's.

Gânditorul chinez, cunoscut şi sub numele de Su Dongpo, este unul dintre cele mai importante personalităţi culturale din China. El a fost şi poet, scriitor, pictor, caligraf şi politician. 

"Operele pe care i le putem atribui cu certitudine sunt foarte puţine, cel mult două, trei. Sunt foarte rare", a subliniat Jonathan Stone, vice-preşedinte al Departamentului de artă asiatică de la Christie's.

Ruloul, lung de peste 1,85 metri, conţine caligrafii şi poeme semnate de patru eminenţi gânditori chinezi din secolul al XI-lea, precum şi sigilii de la 41 de colecţionari. 

Pictura va fi expusă din 1 septembrie şi va fi scoasă la licitaţie pe 26 noiembrie, în sesiunea de vânzări din toamnă de la Christie's Hong Kong. 

Potrivit lui Stone, ea va stârni interes dincolo de graniţele chineze căci este "o capodoperă internaţională". 

În 2010, un rulou caligrafic intitulat "Dizhuming" şi realizat de Huang Tingjian, elev al lui Su Shi, a fost vândut pentru 64 de milioane de dolari la licitaţie în Beijing. 

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
caligrafie chinezeasca licitatie christies
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.7249
RON
19 Jun
noapte 20 °
zi 30 °
Ultimele joburi adaugate
24 H