O "capsulă a timpului" va însoţi un vehicul spaţial israelian în călătoria sa spre Lună

Publicat: Marţi, 18 Decembrie 2018 15:33 // Actualizat: Marţi, 18 Decembrie 2018 15:33 // Sursa: romaniatv.net

Oamenii de ştiinţă israelieni care se pregătesc să lanseze în 2019 primul vehicul spaţial al acestei ţări ce va fi trimis pe Lună au prezentat luni o "capsulă a timpului", care va participa la această călătorie în spaţiu, informează AFP.

Capsula timpului, care este considerată o mărturie a omenirii pentru generaţiile viitoare, conţine trei discuri digitale pe care se află câteva mii de fişiere. Ea a fost plasată în cadrul unei ceremonii speciale în acel vehicul spaţial de organizatorii misiunii, îmbrăcaţi în salopete albe, în uzina în care este pregătit acest program spaţial.

Discurile conţin desene realizate de copii, imagini cu simboluri israeliene, precum drapelul naţional în alb şi albastru, cântece israeliene şi amintirile unui supravieţuitor al Holocaustului. Discurile vor fi depozitate pe Lună.

Compania israeliană SpaceIL speră să lanseze acest vehicul de 585 de kilograme în februarie 2019, însă data exactă a lansării nu a fost deocamdată fixată.

Dispozitivul va fi trimis în spaţiu cu ajutorul unei rachete Falcon 9 a companiei SpaceX, ce aparţine antreprenorului sud-african Elon Musk. Lansarea ar trebui să aibă loc de la baza Cape Canaveral din Statele Unite, iar vehiculul spaţial israelian va avea nevoie de o lună şi jumătate pentru a ajunge pe Lună.

Proiectul dispune de un buget de aproximativ 95 de milioane de dolari şi este finanţat de donatori privaţi. SpaceIL a încheiat şi un parteneriat cu Israel Aerospace Industries, una dintre cele mai mari companii israeliene din domeniul apărării.

Organizatorii afirmă că, în caz de reuşită, acesta nu va fi doar primul vehicul spaţial israelian care va asoliza pe Lună, ci şi primul vehicul spaţial privat care va reuşi această performanţă. Vehiculul a primit numele "Bereshit" ("Geneză" în limba ebraică, n.r.), în urma unui sondaj realizat pe reţelele de socializare.

El seamănă cu un cazan, susţinut de mai multe picioare metalice şi cu rezervoare de carburant rotunde, dispus sub platoul central al dispozitivului. Vehiculul spaţial este echipat cu un dispozitiv care măsoară câmpul magnetic, cu scopul de a culege date care vor permite oamenilor de ştiinţă să înţeleagă mai bine modul în care s-a format Luna. Măsurătorile vor fi partajate cu agenţia spaţială americană (NASA).

Proiectul a fost demarat în cadrul programului "Google Lunar XPrize", care a investit 30 de milioane de dolari pentru a îi încuraja pe oamenii de ştiinţă şi pe antreprenorii din sectorul privat să dezvolte misiuni în jurul Lunii, ce pot fi realizate cu costuri reduse.

În cele din urmă, premiul oferit de Google nu a mai fost atribuit, fapt care nu a împiedicat însă echipa israeliană să îşi continue proiectul.

Întrebat de jurnalişti în legătură cu faptul că proiectul nu s-a derulat aşa cum era prevăzut, Yariv Bash, cofondator al SpaceIL, a precizat că, atunci când programul a fost lansat, organizatorii "credeau că acesta va dura doi ani, că bugetul va fi mai mic de 10 milioane de dolari şi că dispozitivul spaţial va cântări mai puţin de cinci kilograme".

"Şi iată-ne acum, opt ani mai târziu, cu un proiect de aproape 100 de milioane de dolari", a adăugat antreprenorul israelian.

loading...
1 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
capsula a timpului luna vehicul spaţial israelian
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
19 dec 12:19
Răspunde | Votează email 0 email
Neagu Mircea
Pe Luna nu exista Computere , nu exista Ingineri in Computere , si nu v-a sti nimeni in viitor ce este scris pe Compact Disk . Probabil cel mai bine ar fi de trimis pe Luna si Computere si Servere si Internet si Inteligenta Artificiala ca sa stie cum se lucreaza cu Computerele , cum se fabrica Computerele , totul Robotizat daca ar exista si resurse Minerale sa se Produca in Fabrici , Computere si Roboti , pe Luna , totul depinzand probabil de Inteligenta Artificiala care ar Gandi in Locul Oamenilor dar in sensul bun al cuvintelor .
1
EUR
4.8336
RON
05 Aug
noapte 17 °
zi 35 °
Ultimele joburi adaugate
24 H