O capsulă Soyuz, cu trei astronauţi la bord, lansată miercuri către Staţia Spaţială Internaţională

O capsulă rusească Soyuz a decolat, miercuri, de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan, cu trei astronauţi la bord, spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS), informează AFP.

RomaniaTV.net
21 dec. 2011, 20:01
O capsulă Soyuz, cu trei astronauţi la bord, lansată miercuri către Staţia Spaţială Internaţională

Capsula rusească Soyuz TMA-03M, avându-i la bord pe rusul Oleg Kononenko, americanul Don Pettit şi olandezul Andre Kuipers, a decolat la ora 13.16 GMT (15.16 ora României, n.r.). Capsula Soyuz a ajuns pe orbita terestră după câteva minute, aşa cum era prevăzut, au precizat agenţiile de presă din Rusia.

Ea se va conecta la ISS pe 23 decembrie, la ora 15.20 GMT, după două zile petrecute pe orbită.

Cei trei cosmonauţi vor fi întâmpinaţi la bordul ISS de ruşii Anton Shklaperov şi Anatoli Ivanişin şi americanul Dan Burbank, care au părăsit Terra pe 14 noiembrie.

Aceasta a fost a doua lansare reuşită a unei capsule Soyuz, după eşecul din august suferit de un lansator de acelaşi tip şi o serie de defecţiuni tehnice înregistrate în diverse sectoare din industria spaţială rusă.

Rusia a devenit singura ţară capabilă să trimită astronauţi la bordul ISS, după retragerea din circulaţie, la începutul verii, a navetelor spaţiale americane.

Statele Unite depind de vehiculele spaţiale ruseşti pentru a transporta astronauţi pe ISS, până la crearea unui nou vehicul spaţial american, prevăzut a fi lansat cel mai devreme în anul 2015. NASA plăteşte Rusiei suma de 50 de milioane de dolari pentru fiecare loc la bordul navetelor Soyuz.