O COMETĂ strălucitoare va putea fi văzută pe cer la începutul lui 2015. Cum o poţi vedea FOTO

În 2015 vom putea vedea pe cer, prin instrumente mici, câteva comete relativ strălucitoare. Cea mai ușor de văzut va fi C/2014 Q2 (Lovejoy) în prima lună a anului.

RomaniaTV.net
29 dec. 2014, 11:38
O COMETĂ strălucitoare va putea fi văzută pe cer la începutul lui 2015. Cum o poţi vedea FOTO

Lovejoy nu va fi foarte strălucitoare, va fi poziționată foarte bine pe cer, astfel încât se va putea vedea în fiecare seară senină, până când vă plictisiți (sau nu se mai vede prin instrumentul vostru), scrie sonkab.wordpress.com.

Citeşte şi IMAGINE UNICĂ a Soarelui surprinsă de un telescop al NASA / FOTO

Cometa se numește C/2014 Q2 (Lovejoy) chiar dacă nu se va apropia mult de Soare sau de Pământ, va atinge o strălucire care o va face vizibilă prin binoclu. Cea mai potrivită perioadă observații este din decembrie 2014 până în martie 2015, timp în care veți putea vedea cu ochii voștri cum evoluează ca aspect și strălucire astrul.

Când și cum se poate vedea cometa

La începutul lui decembrie cometa nu se va putea vedea din România, dar va apărea pe cer începând cu 15-20 decembrie, când se va situa foarte aproape orizontul sudic, în jurul orei 1 dimineața.

Situația se îmbunătățește dramatic începând cu sfârșitul lunii, de când cometa se va afla în constelații mereu vizibile seara și noaptea, astfel încât se va putea vedea destul de ușor, dacă și strălucirea ei va crește conform calculelor. Harta de mai sus vă arată poziția cometei față de orizont, la ora 23, și se vede clar că în următoarele luni mereu la acea ora cometa se va putea vedea.

Citeşte şi ALERTĂ de PROPORŢII. Anul 2015, cel mai CĂLDUROS din ISTORIE

Se estimează că va atinge magnitudinea 5-6 spre sfârșitul lui ianuarie 2015, când va traversa destul de rapid constelațiile Eridanus, Taurus și Aries. Puteți folosi harta de mai jos, care vă arată traiectoria cometei pe care sunt marcate anumite date.

Pentru a vedea unde se află cometa într-o zi anume, uitați-vă pe traiectorie și interpolați. Ieșiți afară cu un binoclu și îndreptați-l înspre zona respectivă și ar trebui să vedeți, în afară de stele, un astru difuz și alungit. Acest astru, v-ați prins, cometa, se deplaseară rapid printre stele și a doua zi nu va mai fi în același loc (dar nu este problemă căci aveți traiectoria ei).

Ideal ar fi să cunoașteți și care sunt stelele din drumul cometei. De exemplu, pe 1 ianuarie cometa se află în dreapta stelei Rigel, a doua stea ca strălucire din Orion. Între 10 și 15 ianuarie se va afla în dreapta stelei Aldebaran din Taurus și între 17 și 20 ianuarie în preajma Pleiadelor. Pe 4 și 5 februarie cometa se va afla destul de aproape de una dintre cele mai strălucitoare stele din Andromeda, Almach sau gamma din Andromeda.

Ce știm despre cometă

Un lucru interesant este faptul că perioada de revoluție în jurul Soarelui a cometei este de aproximativ 13.000 de ani. Ultima oară când s-a apropiat de Soare, în România umblau câinii cu covrigi în coadă și dacă nu mă credeți întrebați-vă strămoșii sau consultați monitorul oficial din acea perioadă.