O copie a celui mai scump tablou din lume, recuperată de poliţişti în Italia. Muzeul nici nu ştia despre dispariţia operei de artă

Poliţiştii au descoperit o copie după celebrul tablou "Salvador Mundi" al lui Leonardo da Vinci într-un apartament din Napoli. Opera de artă, veche de peste 500 de ani, a fost ajuns înapoi în muzeul închis din cauza COVID-19, din care nimeni nu ştiuse că fusese furată.

20 ian. 2021, 21:23
O copie a celui mai scump tablou din lume, recuperată de poliţişti în Italia. Muzeul nici nu ştia despre dispariţia operei de artă

O copie a celui mai scump tablou din lume a fost găsită luni în apartamentul unui tânăr de 36 de ani. Bărbatul este acuzat că a primit obiecte de artă furate, după ce tabloul a fost descoperit într-un şifonier din dormitorul său, scrie The Guardian.

Tabloul a fost copiat după „Salvador Mundi”, faimosul portret realizat de Leonardo da Vinci, care îl înfățișează pe Hristos cu o mână ridicată într-un semn de binecuvântare și cu cealaltă ținând un glob din cristal. Pânza face parte din colecţia muzeului bisericii San Domenico din Napoli.

Muzeul din care tabloul a fost furat fusese închise de mai multe luni din cauza restricţiilor impuse pentru a limita răspândirea COVID-19, motiv pentru care nimeni nu a raportat dispariţia.

„Tabloul a fost găsit sâmbătă datorită operaţiunii poliţiştilor. Nu a existat nicio plângere în acest caz şi am luat legătură cu biserica în prelabil, care nu ştia despre dispariţie, deoarece camera în care era păstrat tabloul nu fusese deschisă de trei luni”, a explicat procurorul oraşului Napoli, conform sursei citate.

Poliţiştii au demarat o anchetă pentru a stabili cum a fost furat tabloul deoarece la faţa locului nu există probe din care să reiasă că hoţii au pătruns prin efracţie.

Realizată în ulei, copia după „Salvador Mundi” ar fi opera artistului Giacomo Alibrandi şi ar data de la începutul secolului al XVI-lea.

Tabloul original „Salvador Mundi” a devenit în 2017 cel mai scumpă operă de artă care a fost vândută cu 450 de milioane de dolari la o licitaţie Christie’s.

Citeşte şi: Ungaria a aprobat vaccinul rusesc Sputnik V. Moscova a cerut înregistrarea vaccinului în Uniunea Europeană