O delegaţie condusă de Augustin Lazăr a participat la reuniunea Asociaţiei Internaţionale a Procurorilor

O delegaţie condusă de procurorul general, Augustin Lazăr, a participat, la Johannesburg, la Conferinţă anuală şi Reuniunea Generală a Asociaţiei Internaţionale a Procurorilor, unde s-a discutat despre "importanţa existenţei posibilităţii procurorilor de a acuza fără nicio piedică oficialii publici pentru infracţiuni comise de aceştia, în mod particular pentru corupţie, abuz de putere, violări grave ale drepturilor omului şi alte crime recunoscute de dreptul internaţional", anunţă PICCJ. Totodată, s-a stabilit ca, anul viitor, la Bucureşti să fie organizată o conferinţă regională care va avea ca teme protecţia patrimoniului cultural şi independenţa procurorilor.
Romania TV
17 sept. 2018, 16:11
O delegaţie condusă de Augustin Lazăr a participat la reuniunea Asociaţiei Internaţionale a Procurorilor

Potrivit reprezentanţilor Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), în perioada 9 – 13 septembrie au avut loc, la Johannesburg, în Africa de Sud, cea de-a 23-a Conferinţă anuală şi Reuniunea Generală a Asociaţiei Internaţionale a Procurorilor – AIP.

Conferinţa a debutat cu atribuirea medaliei de onoare a Asociaţiei Internaţionale a Procurorilor procurorului Benjamin Berell Ferencz, născut în România în 13 iulie 1919, unul dintre acuzatorii Tribunalului de la Nürnberg.

„Manifestările au avut ca temă centrală Independenţa procurorilor – piatră de temelie a justiţiei în societate, fiind abordate, printre altele, aspecte privind idealul de independenţă a procurorilor şi consecinţele practice, asigurarea independenţei procurorilor faţă de interferenţele politicului şi menţinerea încrederii publice. În sesiunea plenară au avut loc discuţii referitoare la organizarea internă a birourilor de procuratură – între responsabilitate şi autonomie individuală, structurile ierarhice şi regulamentele interne, codurile de conduită, regulile disciplinare, managementul carierei, mecanismele de evaluare, de pregătire şi dezvoltare profesională”, se arată în comunicatul PICCJ, în care se precizează că delegaţia instituţiei a fost condusă de procurorul general, Augustin Lazăr.

La Reuniunea Generală au participat preşedintele şi directorii executivi ai AIP, precum şi procurori generali, procurori generali adjuncţi şi directori ai serviciilor de procuratură din 86 de state.

De asemenea, sub egida AIP, în 9 septembrie a avut loc întâlnirea Asociaţiei Internaţionale a Procurorilor Francofoni, ale cărei lucrări au fost deschise de procurorul general Augustin Lazăr cu o prezentare având ca teme principale „cooperarea judiciară internaţională în materie penală în investigarea cauzelor având ca obiect infracţiuni comise la regimul protejării bunurilor aparţinând patrimoniului cultural”, respectiv recuperarea artefactelor. Această prezentare s-a înscris între activităţile privind marcarea Anului european al patrimoniului cultural (adoptat prin Decizia Parlamentului European şi a Consiliului din 17 mai 2017).

În 10 septembrie, delegaţia României a participat la sesiunea grupului special de interes al procurorilor generali şi al directorilor serviciilor de procuratură, având ca temă „Răspunderea procurorilor şi impactul asupra independenţei”, unde procurorul general a avut o intervenţie, şi la lucrările Secţiunii I, rezervată parchetelor militare, unde a fost prezentat modul de organizare şi funcţionare a parchetelor militare în România şi o expunere privind „Independenţa procurorilor militari în sistemul de drept intern – aplicarea legii române la o faptă comisă de un militar român într-un teatru de operaţiuni”.

Conform sursei citate, în 11 septembrie, Augustin Lazăr a susţinut o prezentare cu tema „Independenţa procurorilor şi statul de drept – controlul şi supravegherea exercitată de procuror în cursul urmăririi penale”, în cadrul secţiunii „Standarde profesionale pentru procurori în timpul investigaţiilor”.

„Din discuţiile purtate a reieşit importanţa existenţei posibilităţii procurorilor de a acuza fără nicio piedică oficialii publici pentru infracţiuni comise de aceştia, în mod particular pentru corupţie, abuz de putere, violări grave ale drepturilor omului şi alte crime recunoscute de dreptul internaţional. În această direcţie statele trebuie să se asigure că procurorii sunt apţi să îşi îndeplinească atribuţiile fără intimidări, imixtiuni, hărţuire, interferenţă nepotrivită sau expunere nejustificată la răspundere civilă, penală sau de altă natură”, scrie în comunicatul PICCJ.

În cadrul lucrărilor s-a decis ca, în prima parte a anului 2019, Ministerul Public din România, în colaborare cu Asociaţia Internaţională a Procurorilor Francofoni (A.I.P.P.F.) şi Organizaţia Internaţională a Francofoniei (O.I.F.), să organizeze la Bucureşti o conferinţă regională care va avea ca teme protecţia patrimoniului cultural şi independenţa procurorilor.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Primele rezultate ale votului in Noua Zeelandă. Cine a luat cele mai multe voturi
Capital.ro
Reguli noi pentru ITP. Ordin direct de la UE. Se va aplica vehiculelor mai vechi de 10 ani
Playtech.ro
Ce riști în 2025 dacă nu plătești taxa de pod: amenzi, controale și consecințe pentru șoferi
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Cum a evoluat apetența românilor pentru vot în 35 ani de democrație. În 2025, cel mai mare număr de secții în diaspora
wowbiz.ro
Doliu în familia Mariei Ciobanu! Mesajul sfâeșietor al interpretei de muzică populară
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Cel mai emoționant moment din 2025, difuzat pe Prime. Ți se inundă ochii în lacrimi
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Cine este ultima persoană cu care a vorbit Răzvan înainte să se înece în lacul Colibița! Ies la iveală detalii cutremurătoare: „Mi-a mulțumit că i-am trimis bani”
Cancan.ro
Zamfirița din Brașov s-a mutat în Italia și, într-o zi, s-a trezit cu Papa Francisc la ușă. Ce i-a cerut și câți bani i-a dat suveranul pontif
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Doliu în muzica populară din România. Ionuț Dolănescu a dat vestea: Azi ne a părăsit...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
VIDEO Diana Șoșoacă i-a votat pe Corneliu Zelea Codreanu și Nicolae Ceaușescu la prezidențiale: „Puteți să îmi dați amendă cât vreți”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Pensiile care se dublează începând din luna mai. Românii care vor primi bani retroactiv
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Generalul cu cea mai mare pensie din MApN. Câștigă mai mult decât Nicolae Ciucă sau președintele interimar Ilie Bolojan