O familie din Arad a ajuns de urgenţă la spital după ce a consumat acest produs! Medicii au intervenit de urgenţă pentru a le salva viaţa celor doi soţi!

Alertă la Arad după ce doi soți s-au îmbolnăvit de botulism. Totul s-a petrecut după ce aceştia au consumat un produs din carne preparat în casă.

26 iul. 2021, 15:08
O familie din Arad a ajuns de urgenţă la spital după ce a consumat acest produs! Medicii au intervenit de urgenţă pentru a le salva viaţa celor doi soţi!

O familie din Arad a ajuns de urgenţă la spital. Din primele informaţii, soțul s-a prezentat sâmbătă, în stare gravă, la Unitatea Primire Urgențe a Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad (SCJUA) iar medicii au efectuat în regim de urgență investigațiile medicale, după ce s-a stabilit  suspiciunea de botulism, conform criteriilor clinice și epidemiologice.

O familie din Arad a ajuns de urgenţă la spital după ce a consumat acest produs! Medicii au intervenit de urgenţă pentru a le salva viaţa soţilor!

„A fost o zi contracronometru atât pentru mine cât și pentru colegii din cadrul Compartimentului Boli Infecțioase Adulți II. Deoarece serul antibotulinic lipsește momentan din unitățile sanitare am început lupta căutărilor împreună cu colegii de la DSP Arad, ISU Arad, DSU București și nu în ultimul rând Ministerul Sănătății prin oameni devotați care au făcut tot posibilul și au găsit serul în Republica Moldova într-un timp de 6 – 7 ore. O echipa de la ISU Arad a plecat aseară spre Iași și alta echipa de la ISU Iași a plecat spre Arad, iar undeva pe la mijlocul distanței s-a realizat transferul serului ca să ajungă până în această dimineață la spital și să fie administrat celor doi pacienți. Pacienții primesc în aceste momente serul antibotulinic și vor rămâne sub supraveghere medicală pe Compartimentul de Boli Infecțioase Adulți II”, povestește dr. Lenuța Timiș, director medical al SCJUA.

În final, aceasta a adăugat: „Le mulțumesc tuturor celor care ieri și astăzi ne-am unit forțele și am făcut o echipă puternică pentru a salva. Nu în ultimul rând mulțumesc colegilor din Republica Moldova care în timp record ne-au pus la dispoziție serul anti-botulinic”.

Cei doi soți ajunși în stare gravă la spital au 59 de ani (bărbatul) și 51 de ani (femeia) și sunt din Moroda.

Botulismul, desi este o boala rara, este extrem de grava, fiind provocata de toxina eliberata de o bacterie – neurotoxina bolutinica. Omul o poate contracta prin ingestia de alimente contaminate sau daca o rana deschisa ajunge in contact cu sporii bacteriei botulinice. In absenta unui tratament rapid instituit, infectia duce la eliberarea unei cantitati de toxine botulinice care provoaca paralizie, dificultati severe de respiratie si moarte.

Botulismul este o intoxicatie, care apare ca urmare a unei toxine produse de un tip de bacterie numit Clostridium botulinum. Cu o frecventa mai mica, infectia poate fi produsa si de Clostridium baratii si butyricum. Aceste bacterii sunt anaerobe, gram pozitive si formeaza spori, prin care produc contaminarea. Caracteristica acestor bacterii este ca pot prolifera doar in medii in care nu exista oxigen, iar acest lucru face ca anumite surse de hrana, printre care cele conservate, sa le ofere un mediu de proliferare perfect. Neurotoxina produsa de aceasta bacterie este una dintre cele mai agresive toxine cunoscute.

Cele mai multe dintre cazurile de botulism apar la copiii cu varsta sub un an si sunt rezultatul expunerii acestora la sol contaminat sau prin consumul de alimente ce pot contine bacteria. Se stie ca mierea de albine si siropul de porumb sunt cele doua tipuri de alimente care pot fi contaminate cu spori de Clostridium (sporii sunt o forma prin care bacteriile rezista, luni de zile sau chiar ani, atunci cand ajung in medii neprielnice dezvoltarii). Copiii mai mari si adultii au mecanisme naturale de aparare, care impiedica dezvoltarea bacteriilor in intestin, inainte ca acestea sa elibereze neurotoxina intr-o cantitate suficienta pentru declansarea bolii.

Citeşte şi: Alertă, încă un produs periculos, retras de la vânzare din supermarket. Consumatorii sunt avertizaţi să nu îl consume şi să meargă să-l returneze