O femeie de 60 de ani a murit din cauza unor cheaguri de sânge, după vaccin cu AstraZeneca. Reacţia Oxford

Mai multe ţări europene, inclusiv România, au suspendat administrarea vaccinului AstraZeneca-Oxford în urma unor cazuri de tromboză sau embolie pulmonară.

15 mart. 2021, 13:46
O femeie de 60 de ani a murit din cauza unor cheaguri de sânge, după vaccin cu AstraZeneca. Reacţia Oxford

O pacientă daneză în vâstă de 60 de ani care a murit din cauza unor cheaguri de sânge, după ce a fost vaccinată cu vaccinul împotriva covid-19 AstraZeneca, avea simptome ”foarte neobişnuite”, potrivit Agenţiei deneze a medicamentului, relatează Reuters.

Femeia avea un număr mic de trombocite şi cheaguri de sânge în vase sangvine mici şi mari şi prezenta sângerări, a anunţat duminică agenţia.

Mai multe ţări europene au suspendat administrarea vaccinului AstraZeneca-Oxford în urma unor cazuri de tromboză sau embolie pulmonară, semnalate la persoane vaccinate – dintre care unlee au murit.

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a anunţat joi că nu a stabilit vreo legătură între cazurile semnalate de tromboză şi vaccinul laboratorului britanico-suedez.

Tulburări de coagularea sângelui nu fac parte din efectele secundare recunoscute, a precizat joi EMA, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a confirmatvineri această afirmaţie.

AstraZeneca a anunţat duminică faptul că a nu a găst vreo probă a unui risc sporit de tulburări de coagulare a sângelui, după administrarea vaccinului său împotriva covid-19, în urma unui studiu asupra a 17 milioane de persoane vaccinate în regatul Unit şi în Uniunea Europeană (UE).

Regiunea Piemont, din nord-vestul Italiei, a decis, duminică, suspendarea administrării vaccinului AstraZeneca, după ce un profesor a murit la o zi după ce a fost vaccinat, au anunţat autorităţile sanitare regionale, potrivit AFP.

“Este vorba de o măsură de extremă precauţie, în aşteptarea verificărilor cu privire la existenţa unei legături de cauzalitate între vaccinare şi deces”, a explicat Luigi Genesio Icardi, consilier pentru sănătate în Piemont.

Autorităţile nu au precizat vârsta şi identitatea profesorului care a murit, duminică, la Biella. Joi, Italia a decis interzicerea din precauţie a folosirii unui lot de vaccinuri anti-Covid AstraZeneca/Oxford, din cauza temerilor legate de formarea de cheaguri de sânge.

Pe de altă parte, inspectori ai Ministerului italian al Sănătăţii s-au deplasat, duminică, în Sicilia, pentru a ancheeta decesul unui militar în vârstă de 43 de ani care a  murit la 9 martie, după ce a primit prima doză de vaccin AstraZeneca. Autopsia s-a făcut sâmbătă, la spitalul din Catania.

Această măsură vine în contextul în care Danemarca, Islanda şi Norvegia au decis recent suspendarea utilizării vaccinului AstraZeneca. Alte ţări, ca Italaia, Austria, Estonia, Lituania, Letonia şi Luxemburg au încetat anterior administrarea vaccinurilor din anumite loturi.

Noi cazuri suspecte, după administrarea vaccinului AstraZeneca. Trei lucrători sanitari au fost internaţi, cu cheaguri de sânge

Există ”probe foarte liniştitoare că nu există o creştere a fenomenului cheagurilor de sânge aici, în Regatul Unit”, în privinţa vaccinului AstraZeneca-Oxford, dă asigurări directorul Oxford Vaccine Group, codezvoltatorul vaccinului împotriva covid-19

Vaccinul împotriva covid-19 dezvoltat de grupul farmaceutic britanico-suedez AstraZeneca şi Universitatea Oxford este sigur, dă asigurări universitatea, în urma unor îngrijorări care au condus la suspendarea utilizării vaccinului în mai multe ţări, relatează AFP.

Există ”probe foarte liniştitoare că nu există o creştere a fenomenului cheagurilor de sânge aici, în Regatul Unit, unde a fost administrată majoritatea dozelor (de vaccin AstraZeneca-Oxford) în Europa”, a subliniat luni, la BBC, profesorul Andrew Pollard, directorul Oxford Vaccine Group, care a dezvoltat vaccinul împreună cu AstraZeneca.

UPDATE S-a anunţat programul oficial al programărilor pentru etapa a III-a a vaccinării, după ce platforma a permis şi duminică acest lucru