O femeie de 69 de ani a pierdut custodia gemenilor pe care-i născuse pe când avea 64 de ani. Cum a motivat instanţa decizia

O femeie în vârstă de 69 de ani a pierdut custodia gemenilor pe care i-a născut pe când avea 64 de ani. Instanţa a motivat anularea custodiei pe motiv că micuţii nu erau îngrijiţi "în condiţii optime".

03 mart. 2021, 09:23
O femeie de 69 de ani a pierdut custodia gemenilor pe care-i născuse pe când avea 64 de ani. Cum a motivat instanţa decizia
Sursa foto: Daily Mail

O femeie de 69 de ani a pierdut custodia gemenilor pe care-i născuse pe când avea 64 de ani, după un proces care a durat patru ani. Mauricia Ibanez a născut gemeni, în 2017, după ce a făcut fertilizare in vitro în SUA. Instanţa a decis anularea custodiei pentru cei doi copii după ce evaluatorii au constatat că gemenii se aflau „într-o situație evidentă de vulnerabilitate” din cauza incapacității mamei lor de a-i îngriji în mod corespunzător, informează Daily Mail.

Decizia instanţei a fost luată pe baza evaluărilor experţilor, şi nu s-a ţinut cont de vârsta sau de sănătatea mintală a femeii.

O femeie de 69 de ani a pierdut custodia gemenilor din cauza incapacităţii de a-i îngriji

Cu toate acestea, un raport emis de Curtea Provincială din Burgos la momentul pronunțării hotărârii inițiale a consemnat faptul că „trăsăturile de personalitate ale mamei au afectat în mod semnificativ dezvoltarea afectivă și psihosocială a minorilor”. Tot în raport se arăta faptul că  relaţiile de familie erau „inexistente”, iar izolarea și lipsa unor contacte sociale de susținere erau, de asemenea, motive de îngrijorare.

Citeste si O femeie din Iași și-a dat soțul gelos în judecată pentru a-l obliga să se mute în altă cameră

Gemenii, acum în vârstă de patru ani, au fost luați în plasament la scurt timp după ce s-au născut în 2017.

În 2017, Mauricia Ibanez a semnat un contract cu serviciile sociale prin care angaja un asistent care să le ofere copiilor asistenţă 24 de ore din 24, după ce femeia a ajuns la concluzia că nu se va putea descurca cu ei. La doar 10 zile după ce s-a externat din maternitate, autoritățile au decis că gemenii sunt „în pericol”.

De când a plecat cu gemenii acasă, o echipă multidisciplinară urmărește progresul lui Ibanez și toate rapoartele lor concluzionează că micuţii au nevoie să fie îngrijiţi într-un mediu diferit”, declara, în 2017, un purtător de cuvânt al serviciilor sociale din Burgos, adăugând că, în viitor, va exista posibilitatea ca Ibanez să-şi reîntregească familia.

femeie de 69 de ani a pierdut custodia gemenilor3

Dar obligația pe termen scurt este ca aceștia să fie cu părinții adoptivi„, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Ibanez mai are o fetiţă care a fost plasată în asistență maternală în 2014, după ce mama a fost considerată incapabilă să aibă grijă de ea. Blanca, şi ea născută în urma unei proceduri FIV, are azi 11 ani și trăiește în Canada.

După decizia din 2017, avocatul lui Ibanez a declarat că clientul său este „foarte traumatizat”. Femeia a contestat decizia, dar recursul său a fost respins de instanța locală de familie, decizia fiind confirmată acum de Curtea Supremă. Pentru moment, Ibanez și-a epuizat opțiunile legale, dar poate solicita instanței să își revizuiască decizia la fiecare doi ani. Curtea a declarat că nu există semne ca rezultatul să fie diferit pe termen scurt.

Femeia se pensionase anticipat din cauza problemelor de sănătate mintală

„El Pais” a raportat că Ibanez, care a fost funcționar public, și-a întemeiat familia după ce s-a pensionat anticipat din cauza problemelor de sănătate mintală. Sora lui Ibanez s-a adresat instanţelor pentru a o declara „pe deplin incapabilă”, astfel încât să i se ia pașaportul pentru a o împiedica să călătorească în străinătate în scopul efectuării tratamentului de fertilitate. Sora ei nu a avut, însă, câştig de cauză. În ciuda evaluării psihologice, instanţa a decis că starea femeii nu o împiedică „să aibă grijă de ea însăși sau de un copil”.

Citeste si O femeie din Baia Mare a trecut prin momente de groază. Soţul ei a bătut-o fără milă, apoi a trecut intenţionat cu maşina peste picioarele ei!

Am decis să devin mamă pentru că experiența pe care am avut-o cu Blanca, primul meu copil, a fost fantastică„, a spus Ibanez după ce a născut gemenii, în februarie 2017.

M-am întrebat dacă aș mai putea avea un copil. Nu mă îngrijorează deloc vârsta. Sunt bătrână, dar este posibil să rămân însărcinată: știința și medicina sunt de partea oamenilor în vârstăîn vârstă„, relata femeia.

Știrile despre gemenii lui Ibanez au apărut în toată lumea și au provocat o dezbatere aprinsă în Spania între cei care lăudau realizările științifice și cei care puneau la îndoială etica rămânerii însărcinate la o vârstă înaintată, mai ales că instanţa decisese că aceasta a fost incapabilă să aibă grijă de primul ei copil.