O femeie din Bacău s-a dat drept pensionară şi a păcălit trei bănci să-i dea credit peste 10.000 de euro

Caz uluitor în Bacău. O femeie de 61 de ani a ajuns să fie anchetată într-un dosar de înşelăciune după ce s-a folosit de taloane de pensie şi decizii de pensionare falsificate pentru a obţine credite de la trei bănci.

24 mai 2022, 19:25
O femeie din Bacău s-a dat drept pensionară şi a păcălit trei bănci să-i dea credit peste 10.000 de euro
foto: zdbc.ro

Anchetatorii susţin că o femeie din Bacău nu putea obţine împrumuturi deoarece nu figura în sistemul public de pensii, motiv pentru care a ales să încerce să obţină ilegal credite de la mai multe bănci.

„Aceasta a solicitat în nume propriu, inducând în eroare reprezentanţii instituţiilor financiar-bancare, declarând în mod necorespunzător adevărului că ar fi pensionară şi folosind în acest scop decizii de pensionare şi taloane de pensie falsificate”, au precizat reprezentanţii IPJ Bacău, conform Adevărul.

Citeşte şi: Elena Udrea își blochează toate dosarele din Romania. Audierea prin video-conferință din Bulgaria, posibilă în iunie

În acest mod, femeia ar fi reuşit să obţină trei credite de la instituţii financiar-bancare şi ar fi încercat obţinerea altor 10 împrumuturi de la alte bănci, în perioada februarie 2020 – decembrie 2020.

Poliţiştii au stabilit că valoarea prejudiciului se ridică la 56.000 de lei. Dosarul a fost înaintat Parchetului în vederea emiterii rechizitoriului şi pentru sesizarea instanţei competente să judece cauza.

Citeşte şi: Cine sunt pensionarii care vor primi 700 lei în plus. Ministrul Muncii, Marius Budăi, detalii despre cum şi când vor fi daţi banii

Avocatul Gheorghe Piperea avertizează românii să nu facă o greșeală „capitală” în vremuri de instabilitate socială, politică și economică. Contextul COVID-19 și al conflictului militar din Donbas, cu consecințe grave la nivel internațional, reprezintă un mare pericol pentru românii care vor să împrumute bani de la bănci.

Creditele contractate în această perioadă reprezintă o decizie nepotrivită pentru cetățeni, în special cele cu dobânzi variabile sau cele în valută, a avertizat celebrul avocat.

„În ani de criză, nu e indicat să contractezi sau să continui credite cu dobânzi variabile și nici credite în valută. Dobânda fixă, apropiată de dobânda legală (dobânda de referință a BNR) și creditul în lei sunt mult mai potrivite. Creditul în valută nu se contractează și nici nu se continuă dacă nu îți încasezi principalele venituri lunar în respectivele valute.

Cu atât mai puțin, nu te împrumuți atunci când salariul sau pensia rămân constante, în timp ce inflația crește vertiginos – anul trecut era 4%, acum e 14%, la toamnă se zice că va fi 20%…

De altfel, creditul pentru persoanele fizice* este ca medicamentul – nu îl contractezi/achiziționezi decât în condiții excepționale, adică doar atunci când și doar dacă ai neapărată nevoie. Cu atât mai puțin nu e indicat să contractezi credite noi în perioade de criză sau război”, a avertizat Piperea.

Citeşte şi: Marea greșeală pe care românii o fac în vreme de criză. Avertismentul avocatului Gheorghe Piperea