O femeie din Constanţa, infectată cu tulpina Delta de coronavirus, a murit. Alte şase persoane depistate pozitiv cu această tulpină în acelaşi judeţ

O femeie de 68 de ani, confirmată cu infecţie cu tulpina Delta şi nevaccinată, a murit la Constanţa. Pe lângă aceasta, alte şase persoane au fost confirmate cu coronavirus în varianta Delta în judeţ.

28 iul. 2021, 18:01
O femeie din Constanţa, infectată cu tulpina Delta de coronavirus, a murit. Alte şase persoane depistate pozitiv cu această tulpină în acelaşi judeţ

Direcţia de Sănătate Publică din judeţul Constanţa a anunţat, miercuri, că şapte pacienţi din judeţ au fost depistaţi pozitiv cu noua tulpină Delta de coronavirus. Cel mai tânăr pacient are 10 ani, iar cel mai în vârstă – 68 de ani.

Tulpina Delta a fost depistată la o fetiţă, la cinci femei şi la un bărbat cu vârsta de 21 de ani. Femeia în vârstă de 68 de ani a murit. Celelalte persoane infectate cu Delta sunt în stare stabilă.

Citeşte şi: Raed Arafat dă vina pe influenceri pentru eşecul campaniei de vaccinare: „Vin cu fake news-uri și le răspândesc”

Potrivit DSP Constanţa, şase persoane din cele şapte confirmate cu tulpina Delta erau nevaccinate.

“La unele cazuri au fost identificat origini din import, fiind veniţi din străinătate, însă sunt pacienţi şi fără istoric de călătorie”, a mai transmis DPS Constanţa.

Grupul pentru Comunicare Strategică a anunţat miercuri că incidenţa în ultimele 14 zile la nivelul judeţului Constanţa este de 0,05. În ultimele 24 de ore au fost raportate 15 cazuri noi COVID-19.

Citeşte şi: ZILE LIBERE pentru cine se vaccinează. Se aplică de joi, pot beneficia şi părinţii copiilor mai mici de 18 ani

 

Valeriu Gheorghiță trage un semnal de alarmă: Infectările cu varianta Delta au o tendință de creștere. Sunt 15 județe afectate, cele mai multe cazuri în București

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare din România, lansează un avertisment pentru populația România: infectările cu varianta Delta au o tendință de creștere. În ultima perioadă numărul cazurilor a crescut de cinci ori față de perioada precedentă.

„Până pe data de 25 iulie 2021, practic săptămâna 29, au fost confirmate 127 de cazuri de infecţie cu variantă virală Delta, practic cu 26 de cazuri mai mult decât în săptămâna precedentă. Evoluţia săptămânală a proporţiei cazurilor confirmate cu variantă Delta din numărul total al cazurilor identificate cu variante virale de îngrijorare are un trend crescător, de la o valoare de 1,5% în săptămâna 21 la peste 6,8% în săptămâna 29. Deci, ceea ce am observat este o creştere de circa cinci ori a numărului de cazuri confirmate cu variantă virală Delta în ultimele opt săptămâni. Mai mult decât atât, din procentul secvenţierilor efectuate în ultima săptămână, 56%, deci mai mult de jumătate dintre ele, au avut ca rezultat variantă virală Delta, comparativ cu săptămâna precedentă, săptămâna 28, în care, din totalul secvenţierilor efectuate, doar 33% au avut ca rezultat varianta Delta”, a declarat şeful CNCAV într-o conferinţă de presă la Guvern.

Valeriu Gheorghiţă a adăugat că 50% din aceste cazuri confirmate cu variantă Delta se află în „28 de focare, din care sunt 22 de focare familiale şi şase focare de colectivitate din Argeş, Bacău, Braşov, Dolj, Ilfov, Iaşi, Teleorman şi municipiul Bucureşti”.

„Însă 42 de cazuri, adică 33%, nu au nicio legătură epidemiologică menţionată, ceea ce ridică o probabilitate foarte mare ca aceste cazuri să fie dobândite prin transmitere comunitară pe teritoriul ţării noastre. Practic, la acest moment avem 15 judeţe în care au fost identificate cazuri de infecţie cu variantă virală Delta, cele mai multe fiind în municipiul Bucureşti – sunt 31 de cazuri, urmat de judeţul Argeş – 23 de cazuri, Ilfov – 19 cazuri şi Bacău – 17 cazuri. S-au înregistrat şi cinci decese cauzate de infecţia cu varianta virală Delta, ultimul la un bărbat de 56 de ani din judeţul Olt, cu condiţii medicale preexistente. Toate cele cinci cazuri de deces, din păcate, erau persoane nevaccinate. Din cele 127 de cazuri confirmate ca fiind infectate cu variantă virală Delta, 15 sunt la persoane vaccinate, un procent de 12% din cazuri, şi doar 13 persoane aveau schema de vaccinare completă, deci în continuare putem spune că procentul celor care dezvoltă infecţie SARS-CoV-2 şi care au fost vaccinate este foarte mic la momentul actual”, a mai declarat Gheorghiţă.

Valeriu Gheorghiță a subliniat din nou importanța vaccinării, mai ales în cazul persoanelor de peste 65 de ani.

„Există discuții legate de administrarea rapelului, cum e cunoscut de a treia doză, la persoanele care au un risc crescut de expunere. E posibil ca din luna septembrie să avem decizia de a administra doza 3, practic ar veni la opt luni de la debutul campaniei de vaccinare”, a adăugat el.


loading...