Situație fără precedent la Galați! Cel mai mare spital din județ a rămas fără sânge. Medic:”Mă gândesc cu groază la un accident colectiv”

Spitalul Clinic de Urgență Sf.Apostol Andrei din Galați, cea mai mare unitate spitalicească din județ, se confruntă cu o situație fără precedent. Operațiile pacienților sunt amânate pe bandă rulantă pentru că unitatea nu mai are rezerve de sânge.

15 mai 2023, 12:21
Situație fără precedent la Galați! Cel mai mare spital din județ a rămas fără sânge. Medic:”Mă gândesc cu groază la un accident colectiv”
Situație fără precedent la Galați! Cel mai mare spital din județ a rămas fără sânge. Medic:"Mă gândesc cu groază la un accident colectiv"

Situație fără precedent la Galați! Cel mai mare spital din județ a rămas fără sânge. Medicii sunt disperați și se roagă să nu aibă loc un accident colectiv pentru că oamenii nu vor putea fi salvați.

Citește și Dan Tesloianu, medicul acuzat că monta stimulatoare cardiace luate de la cadavre, a fost plasat în arest la domiciliu

Situație fără precedent la Galați! Cel mai mare spital din județ a rămas fără sânge

Paul Ichim, medic chirurg la Spitalul Clinic de Urgență Sf.Apostol Andrei, spune că în aceste momente rezervele acoperă cu greu necesarul pentru intervențiile de urgență.

„Mă gândesc cu groază la un accident colectiv. Spitalul Clinic de Urgență Sf.Apostol Andrei se confruntă cu o cruntă lipsa de sânge”, a declarat chirurgul Paul Ichim.

Chirurgul a dezvăluit că medicii sunt disperați și au ales să amâne unele operații care nu erau urgente, de teamă că ar putea pune în pericol viața pacienților. 

„Avem o groază de cazuri oncologice ce presupun intervenții majore, care necesită sigur transfuzii și pe care le tot amânăm la operat. De obicei se mobilizează familia și prietenii, mergând să doneze. Situația devine urâtă rău în cazul pacienților vârstnici, fără aparținători și la care prietenii sunt colegi de generație, neputând să mai doneze”, a spus chirurgul Paul Ichim.

Medicul avertizează că în cazul unui accident în care sunt implicate mai multe persoane, spitalul nu ar putea să facă față solicitărilor și speră ca oamenii să meargă într-un număr mai mare către centrele de transfuzie sanguină.

„Atunci ar fi chiar Dumnezeu cu milă, doar că Divinitatea ne-a lăsat o porunca, să ne iubim aproapele, iar donarea de sânge pentru semenii aflați în spitale, chiar este o dovadă de afecțiune. Fără intenția de a deveni patetic, se cere o mișcare de solidaritate, situație de acest gen n-am întâlnit până acum în practică mea medicală”, a mai transmis medicul Paul Ichim care speră că reprezentanții Ministerului Sănătății vor iniția un proiect legislativ potrivit căruia persoanele care donează sânge de două ori pe an au dreptul să parcheze gratuit în orice parcare publică din România.

Citește și Neurochirurgul Vlad Ciurea, sfaturi despre cum să ne antrenăm creierul pentru a fi mai liniștiți și echilibrați: „Eu îi zic prăjiturica creierului”