O fostă glorie a cinematografiei româneşti a ajuns în ruină. Cum va fi modernizat cinematograful Favorit FOTOGALERIE

Cinematograful Favorit din Drumul Taberei, o fostă glorie a cinematografiei româneşti, a ajuns în prezent în ruină. Din clădirea cu scaune de pluş şi mii de vizitatori a rămas acum doar un schelete de imobil, cu geamuri sparte, plin de gunoaie şi mirosuri pestilenţiale încât a fost părăsit şi de oamenii străzii care obişnuiau să se adăpostească aici. Cel puţin trei primari din Sectorul 6 au promis că vor reda clădirii strălucirea de altădată însă, până acum, proiectele au rămas doar pe hârtie. Ultimele planuri ale administraţiei locale prevăd modernizarea fostului cinema şi transformarea lui în mall cultural, proiect ce se află deocamdată în faza de desemnare a constructorului. 

08 sept. 2016, 09:28

Cinematograful Favorit a fost folosit de ultimii trei primari ai Sectorului 6 (n.r. – Cristian Poteraş PDL, Rareş Mănescu PNL şi Gabriel Mutu PSD), indiferent de culoarea lor politică, drept subiect de campanie electorală şi nu numai, ori de câte ori au vrut să atragă atenţia locuitorilor cartierului din Drumul Taberei. 

După mai mulţi ani în care clădirea a fost lăsată în paragină pe motiv că nu se afla în administrarea Consiliului Local Sector 6, anterior fiind în subordinea RADEF România, şi când a trecut la primărie nu a avut o soartă mai bună. 

Acum, în locul clădirii cu scaune de pluş şi mii de vizitatori a rămas un imobil infect, cu toate geamurile sparte, unde se depozitează necontrolat deşeuri, emanând un miros greoi în zonă. 

Mai multe imagini actuale de la cinematograful Favorit găsiţi în galeria foto de mai sus. 

Proiect de peste 7 milioane euro pentru modernizarea „Favoritului”

În luna mai 2016, Primăria sector 6 a lansat anunțul de participare la licitația prin care se va desemna constructorul viitorului Centru Cultural Favorit. Proiectul are o valoare aproximativă de 7,133,092.23 EURO, adică peste 32 de milioane de lei, fără TVA, și va fi gata în trei ani de la demararea lucrărilor.

Potrivit anunţului publicat în SEAP (Sistemul Electronic de Achiziţii Publice), data limită de depunere a ofertelor a fost stabilită pentru 7 iulie 2017, evaluarea acestora fiind programată la 1 august 2016. Cu alte cuvinte, până acum ar fi trebuit stabilit deja constructorul care să modernizeze fostul cinema Favorit. În schimb însă, Primăria Sector 6 susţine că licitaţia se află încă în desfăşurare.

„Obiectivul de investiţii – consolidare, extindere şi modernizare a Cinematografului Favorit – Centru Cultural European se află în preocedură de achiziţie (licitaţie). Drept urmare, licitaţia nu a fost câştigată încă de nimeni”, a precizat Primăria Sectorului 6 într-un răspuns formulat la solicitarea RomaniaTV.net. Având în vedere că licitaţia nu a fost încă adjudecată şi ţinând cont de faptul că se apropie sezonul rece, este de aşteptat ca lucrările de modernizare să nu înceapă nici în acest an. „Demararea proiectului de consolidare, extindere şi modernizare a Cinematografului Favorit este condiţionată de desfăşurarea licitaţiei”, informează administraţia locală în răspuns fără a menţiona însă o dată la care ar putea demara construcţia noului mall cultural din Sectorul 6.  

Cum va arăta cinema Favorit după ce va fi transformat în mall cultural

Potrivit studiului de fezabilitate (SF) întocmit de proiectanţi, Centrul Cultural European Favorit, aşa cum se va numi după ce va fi modernizat cinematograful, va fi dotat cu sală de spectacole „versatilă” pentru teatru, cinema şi concerte, capacitatea minimă propusă fiind de 700 de locuri şi o scenă de 120 mp, concurând astfel cu marile săli de spectacole ale Capitalei. Dedesubt, va fi amenajată o zonă destinată orchestrei.

De asemenea, Centrul Cultural Favorit ar urma să aibă o sală de lectură-bibliotecă, cu acces liber la raft, două săli multifuncţionale de conferinţe, cu capacitatea de 50 de locuri fiecare, şi mai multe zone de alimentaţie publică cu bar şi cafenea. Foaierul sălii de spectacol se va desfăşura pe o suprafaţă de 450 mp, iar transportul vizitatorilor la etajele superioare se va face cu liftul. 

Noua clădire va beneficia de instalaţie de control acces şi antifurt, internet wireless, iar ecranul cinematografului va fi acţionat electric. În plus, spectatorii vor avea parte de efecte speciale cu fum şi ceaţă, plus un sistem surround de sonorizare în plafon şi pereţi. Sălile de conferinţe vor fi şi ele de ultimă generaţie, în dotări fiind incluse sisteme audio cu căşti wireless. Pereţii amovibili (mişcători) vor permite organizatorilor să dimensioneze sălile în funcţie de necesităţile clienţilor astfel încât, la spectacolele de mare anvergură, să poată fi suplimentat numărul de locuri. În plus, construcţia va fi prevăzută cu adăpost de apărare civilă, la subsol.

Cinema FAVORIT va fi dărâmat, iar noul centru cultural va fi construit de la zero

Din vechea clădire a cinematografului „Favorit” nu va rămâne mare lucru, noua construcţie păstrând practic doar câţiva pereţi de legătură cu subsolul, după cum spune arhitectul Radu Teacă, cel care a conceput noul design al viitorului Centru Cultural Favorit.

„Imobilul, așa cum era el, nu merită să fie restaurat – nici ca funcționalitate, nici ca spații suplimentare pe care le presupune un centru destinat comunității. Nici structura veche a clădirii nu ar mai avea valoare, fiind realizată înainte de normativele din ’77”, a argumentat arhitectul Radu Teacă. Acesta a menţionat că, totuşi, e posibil să se păstreze vechea firmă a cinematografului, care va fi expusă în holul de primire al noului mall cultural.