O fostă judecătoare acuzată de plagiat a sesizat Curtea Constituțională cu privire la legalitatea deciziei CNATDCU

Fosta judecătoare Corina Michaela Jîjîie a contestat la Curtea de Apel Ploiești, în contencios administrativ, decizia de plagiat a comisiei CNATDCU privind teza sa de doctorat.

10 feb. 2022, 21:23
O fostă judecătoare acuzată de plagiat a sesizat Curtea Constituțională cu privire la legalitatea deciziei CNATDCU

Lucrarea fostului magistrat, având ca temă “Prevenirea si combaterea criminalitatii in domeniul mediului înconjurator”, a fost coordonată de prof. univ. dr. Gheorghe TOMA, din cadrul Academiei Nationale de Informatii ”Mihai Viteazul” (ANIMV), informează ziarulincomod.ro.

În 2019, la comisia de etica a ANIMV a fost înregistrată o sesizare referitoare la suspiciunea de plagiat a lucrării semnate de Jîjîie, suspiciune care s-a confirmat. Pe cale de consecinţă, magistratului i-a fost retras titlul de doctor în anul 2020.

În primă fază, Corina Jîjîie a contestat la CNATDCU retragerea titlului de doctor. Nu a avut succes, astfel că a mers în instanţă.

Contestația a fost înregistrată la secția de contencios administrativ în noiembrie 2021, iar la ultimul termen de judecată, din data de 8 februarie 2022, instanța a stabilit să admită cererea de sesizare a Curţii Constituţionale prin care se solicită excepţia de neconstituţionalitate ”a dispoziţiilor art.170 alin.1 lit.b din Legea nr.1/2011 privind educaţia naţională, raportat la dispoziţiile art.1 alin.5, art.21, art.52 şi art.126 alin.2 din Constituţia României. Amână cauza la data de 22.03.2022, ora 12,30 în vederea administrării probatoriului”, potrivit portalului instanțelor de judecată.

Potrivit unor surse judiciare citate de sursa citată, solicitarea adresată CCR ar viza legalitatea constituirii comisiei care verifică tezele de doctorat. Dacă CCR îi va da dreptate magistratului, decizia ar produce urmări importante în mediul academic românesc.

Fosta judecătoare acuzată de plagiat a fost primul magistrat care a dispus arestarea unui coleg

Jîjîie a condus Secția penală a ICCJ în perioada ianuarie 2012- ianuarie 2015, făcând parte din completul care a decis condamnarea în primă instanță a lui Liviu Dragnea – în dosarul Referendumului.

Totodată, a fost primul magistrat care a dispus arestarea unui coleg de la instanță suprem. În aprilie 2010,  a dispus arestarea preventiva pentru 29 de zile a lui Florin Costiniu, fostul președinte al Secției civile a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, și a oamenilor de afaceri Marius Locic și Costel Cășuneanu. Decizia de arestare a lui Florin Costiniu a fost considerată o premiera în justiţia românească.

Corina Jîjîie s-a pensionat în anul 2015.