O furtună cu aspect de TORNADĂ a doborât o pădure întreagă din Suceava VIDEO

55 de hectare de pădure au fost puse la pământ în zona localităţilor Ulma şi Lupcina, din judeţul Suceana. De asemenea, drumul dintre localităţile Ulma şi Lupcina a fost blocat, a declarat prefectul de Suceava, Florin Sinescu.

RomaniaTV.net
22 iul. 2014, 12:43
O furtună cu aspect de TORNADĂ a doborât o pădure întreagă din Suceava VIDEO

Mii de copaci au fost rupţi de vântul puternic şi doborâţi la pâmânt, în localitatea Ulma, la graniţa cu Ucraina. 

Citeşte şi Tornadă URIAŞĂ pe coasta Mării Negre VIDEO

Nu a fost vreo localitate izolată întrucât s-a putut circula pe un drum forestier, cu un ocol de aproximativ cinci kilometri„, a spus prefectul de Suceava, adăugând că marţi, în jurul amiezii, s-a reluat traficul pe drumul afectat.

Totodată, prefectul a spus că silvicultorii acţionează în zonă pentru a tăia copacii care au rămas în picioare la marginea drumului şi pentru a se evita pericolul ca unii să se rupă şi să fie înregistrate evenimente nedorite. Potrivit prefectului, pe perioada furtunii, cantitatea de apă căzută nu a fost foarte mare, de doar 10-15 litri pe metrul pătrat, dar vântul a fost extrem de puternic şi a condus la doborârea arborilor, favorizant pentru fenomen fiind şi cantitatea mare de apă căzută în ultimele săptămâni.

Citeşte şi  O TORNADĂ a făcut prăpăd în Botoşani VIDEO

La rândul său, şeful ISU Suceava, gen. Ion Burlui, a spus că furtuna de noaptea trecută dintr-o pădure din satul Lupcina-Ulma a avut aspect de tornadă, iar pagubele sunt semnificative.
Un front atmosferic din partea de nord a Carpaţilor Orientali, ce s-a manifestat marţi în principal sub forma vântului puternic, cu viteze şi direcţii interschimbabile, a provocat rupturi şi doborâturi de pădure pe raza administrativă a comunei Ulma, fiind afectată, după ultimele estimări, o suprafaţă de peste 55 de hectare şi aproximativ 25.000 metri cubi masă lemnoasă.

Purtătorul de cuvânt al ISU Suceava, Alin Găleată, a declarat că o consecinţă imediată a fenomenului, pe lângă ruperea şi doborârea arborilor, a fost blocarea drumului comunal Ulma-Lupcina, ceea ce a determinat ca în cursul nopţii circulaţia să fie deviată pe drumul forestier Tinosu.

La primele ore ale dimineţii de marţi, prefectul Florin Sinescu şi şeful ISU Suceava, general de brigadă Ion Burlui, s-au deplasat la faţa locului unde, împreună cu reprezentanţii autorităţilor publice locale şi responsabili din cadrul Direcţiei Silvice Suceava, au luat măsuri pentru degajarea imediată a drumului comunal dintre cele două localităţi şi redarea acestuia circulaţiei. Nu s-au înregistrat victime omeneşti, iar fenomenele meteo periculoase manifestate în zonă nu au provocat pagube conexe pe linia reţelelor de utilităţi şi nici nu au afectat gospodării.